Afbeelding

Column Brandweerman Xander Breuls: Fitheid bij de brandweer

Column Column

Op de dag dat ik deze column schrijf ben ik aan de beurt om de jaarlijkse fit test voor de brandweer te doen. Vandaar dat ik hier zal uitleggen welke testen we moeten halen om in dienst te mogen blijven. Het zal niemand verbazen dat we wel in staat moeten zijn om inspannende werkzaamheden te verrichten.

In het kort zijn er twee testen die we moeten doen. De BBT (Brand Bestrijding Test) en de PPMO (Periodiek Preventief Medisch Onderzoek) De BBT is een test die opgebouwd is als een uitruk met brand. De tijd start, je trekt het bluspak aan, gaat naar een opstelling waar je ademlucht omhangt en dan twaalf opeenvolgende tests c.q. oefeningen moet doen. Voorbeelden zijn: ladder plaatsen, deur inslaan, slachtoffer slepen, slang doorvoeren etc. Wanneer je deze testbaan binnen de gestelde tijd aflegt ben je weer voor een jaar klaar. De PPMO is dezelfde test, maar uitgebreid met een medisch onderzoek en een traplooptest. Voor de traplooptest krijg je een loodvest om naast je volledige uitrusting en moet je met ademlucht op ongeveer acht verdiepingen omhoog lopen. Dat lijkt misschien niet zwaar, maar loop maar eens met een puber op je rug, ademend door een paar rietjes in je mond vier keer naar zolder. Die voel je wel!

De BBT moet elk jaar afgelegd worden. De mensen onder de 40 jaar moeten eens per vier jaar de PPMO in de plaats van de BBT doen. Tussen de 40 en 50 om het jaar BBT en PPMO. Boven de 50 moet je elk jaar de PPMO doen.

Wish me luck!

Facebook: BrandweerAlbrandswaard. Instagram: @brandweer_albrands

Advertenties uit de krant