Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Groen licht voor ontwikkelingsplan De Meijlle

Door Anouk Breeman

RHOON – Met een nipte meerderheid stemde de gemeenteraad maandagavond in met het ontwikkelingsplan De Meijlle. Omwonenden willen op de plek van de oude school, op de kruising Molendijk en Kleidijk in Rhoon, vier vrijstaande woningen bouwen. Daartoe moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Die procedure kan nu in gang worden gezet.

,,Dit is een mooie, grote locatie, van 2400 vierkante meter grond van de gemeente waarop nu vier vrijstaande woningen komen. Een gemiste kans”, herhaalde Mariëlle Vergouwe (EVA) de bezwaren van de oppositiepartijen tegen dit plan. ,,De omwonenden zijn wel blij, maar we zitten hier voor het belang van álle inwoners.”

Het CDA sprak haar vertrouwen uit in het college. ,,De initiatiefnemers werken al 15 jaar aan dit plan. In 2006 waren er geen belangstellenden voor deze locatie. Nu staat het pand leeg en is het gevoelig voor vandalisme. Laten we deze locatie snel ontwikkelen”, zei Sander van der Kaaij (CDA).

Gevelsteen
EVA, Groen Links en Leefbaar Albrandswaard dienden samen een amendement in om de gevelsteen boven de ingang van het schoolgebouw te bewaren. Dit reliëf ‘Spelende kinderen’ is gemaakt door de bekende beeldend kunstenaar Cor van Kralingen. ,,We kunnen het opslaan bij de Oudheidkamer en er later een mooie plek voor zoeken”, reageerde wethouder Ronald Schneider. Het amendement werd unaniem aangenomen.

Bomen
,,Ik zie dit met lede ogen aan”, verzuchtte James Scharink (GL). ,,Als we gewoon de contouren van de school hadden gevolgd, hadden we hier veel meer woningen kunnen bouwen en het groen kunnen behouden.”

Vier grote moerascipressen met een stamdiameter van een meter moeten verdwijnen voor het plan. Ter compensatie worden vier nieuwe bomen geplant. GroenLinks, PvdA, NAP en FRANS willen dat die nieuwe bomen een minimale stamdiameter van 25 centimeter hebben. Het amendement dat zij hierover indienden, werd met 9 stemmen voor en 11 stemmen tegen verworpen.

,,Dit amendement is een lastige”, reageerde de wethouder. ,,De hovenier uit het plan heeft ontraden om zulke dikke bomen dicht bij bebouwing te planten. Kleinere bomen zijn beter bestand tegen verplanting. We zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan. Ook de Bomenridders zijn akkoord met dit plan.”

Meer berichten