Logo deschakelalbrandswaard.nl

Rika Storm (66)

Waar kennen we jou van?

Ik rijd veel op mijn scootmobiel door Rhoon en maak met iedereen een praatje. De eerste twee jaar van mijn leven woonde ik aan de Molendijk en daarna aan de Dorpsdijk. Omdat ik met zuurstoftekort geboren ben en later diabetes erbij kreeg, kwam ik in een scootmobiel terecht. Ik loop zelf kleine stukjes, dat lukt nog net.

Drie keer per dag ga ik naar de begraafplaats achter de Dorpskerk om mijn moeder te bezoeken. Ik kijk of de bloemen er nog mooi bijstaan en houd meteen de boel in de gaten. Ik kom heel graag in de winkels hier in Rhoon. Bij Primera spaar ik punten voor 1/5 staatsloten en deze geef ik dan weer aan de TweedeKansWinkel voor het goede doel.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik woon alleen. Mijn zus en broer wonen ook in Rhoon.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Met het 'Moordenaartje' naar school. Zo werd het trammetje genoemd dat hier reed. Ik zat in Rotterdam op school, de tram reed helemaal door naar Oostvoorne. Ook moet ik meteen aan de grote muziektent denken. Ik speel zelf blokfluit. Met Koningsdag en Bevrijdingsdag heb ik op de galerij muziek gemaakt.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik ben tevreden met hoe het nu is. Toen ik 24 jaar was, ben ik twee maanden op bezoek bij mijn tante in Australië geweest. Daarvoor werkte ik een jaar heel veel extra. Dus dat heb ik al gezien, maar 28 uur in het vliegtuig zitten, doe ik nooit meer.

Wat was je beste beslissing het afgelopen jaar?

In januari heb ik de eerste exemplaren van mijn boek aan oud-huisarts Reitsma en de artsen van het Ikazia overhandigd. Het is een biografie met foto's. Niet voor de verkoop, maar voor familie, vrienden en mijzelf.

Wat had je graag tien jaar geleden willen weten?

Je kunt beter zeggen, wat hadden ze tien jaar eerder moeten uitvinden. Vorig jaar kreeg ik een sensor in mijn arm waardoor ik niet meer iedere dag in mijn vinger hoef te prikken vanwege de suikerziekte. Dat had ik veel eerder willen hebben.

Wat zou je doen met een miljoen?

Weggeven. Het enige wat ik nu zou willen is een nieuwe vloer, maar die komt er wel, want daar spaar ik voor. Aan wie ik het zou geven? Een groot deel gaat naar het goede doel, een deel voor mijn nichtjes, neefjes en voor de Dorpskerk in Rhoon.

Hoe sta je 's morgens op?

Vaak al om vijf uur. Dan ga ik lekker rommelen en koffie drinken. Ik zet de lekkerste koffie van heel Rhoon. Om half zeven heb ik even telefonisch contact met de buurvrouw zodat we weten dat het goed met ons beiden gaat. Meestal ga ik ook al vroeg naar de supermarkt. Bij de MCD en Albert Heijn kennen ze me ook.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Schuimpjes. Ik koop ze zelden.

Waardoor raak je geïrriteerd?

Van mensen die niet terug groeten op straat en van mensen die doen alsof ik niet wijs ben, enkel omdat ik in een scootmobiel zit. Het verkeer houdt ook niet altijd rekening met mij.

Waar kijk je naar op televisie?

Ik kijk zelden tv. Ik luister graag naar radio 4. Klassieke muziek. Daar wordt je slim van en het is goed voor je hart.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Dat ik weer goed zou kunnen lopen.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

De buurvrouw.

Welke spreuk zou je op een tegel willen hebben?

Laat iedereen in zijn waarde.

Ben je een prater of een doener?

Een prater. Soms kan ik ook lekker mopperen.

Welk nieuws greep je onlangs erg aan?

Dat er zoveel mensen op de IC liggen vanwege corona. Zelf heb ik tijden geen bezoek gehad. Vandaag is mijn zus er weer voor het eerst. Maar we houden afstand. Ik ben niet bang om ziek te worden, maar we moeten wel opletten.

Ken of ben jij iemand die in deze rubriek thuishoort? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Meer berichten