Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Column Astrid: Zussenherinneringen

Vandaag, 20 februari, is de dag dat mijn zus Els jarig zou zijn. Ze zou 48 geworden zijn. Helaas mocht ze niet ouder worden dan 40 jaar. Best vreemd wat tijd met je doet. Het duurde lang voordat ik 'dat-moet-ik-zus-vertellen' uit mijn systeem had. Maar toch kan ik nauwelijks geloven dat het alweer bijna acht jaar geleden is dat ze ging. Er is in die acht jaar zoveel gebeurd dat ze niet meer heeft meegemaakt. Regelmatig komt ze langs in mijn dromen en we hebben het thuis nog vaak over haar. Ze was tenslotte veel meer dan mijn zus. Ze was mijn beste vriendin waar ik iedere dag contact mee had.
Lang zocht ik onbewust naar een vervanger voor zus. Ik wilde zo ontzettend graag weer een vriendschap zoals ik die met haar had. Maar dat bleek (natuurlijk) niet mogelijk. Het verleden wat we samen deelden, de rol waarin we zaten – ik de kleine, zij de grote zus – de kleine dingen waarin we zoveel op elkaar leken terwijl we in ons karakter totaal tegenovergesteld waren en al die dingetjes die je van elkaar snapt zonder woorden.

Soms zie ik het al terug bij mijn eigen meiden. Ze hoeven elkaar maar aan te kijken met een bepaalde blik of ze begrijpen elkaar. Ze moeten lachen (of zoals zij het noemen, ze gaan stuk) en ik zit erbij en snap er geen hout van. Ik herken die kleine dingetjes van vroeger. De deuren die dichtgeslagen worden, om later weer bij elkaar op bed te liggen. Het gemopper en gezeur op elkaar. De oudste die altijd redelijker is dan de jongste. De tegenovergestelde karakters. Nu zijn ze lang niet altijd blij met elkaar en vragen ze me regelmatig waarom ze geen broer hebben of niet gewoon enig kind zijn. Toch weet ik zeker dat ze over een paar jaar ook beste vriendinnen zijn en dat ze altijd bij elkaar terecht kunnen als dat nodig is. Samen zullen ze nog veel herinneringen maken.

Ondertussen koester ik de herinneringen die ik heb aan mijn zus en alles wat we samen meemaakten. Er komen geen nieuwe bij, maar gelukkig heb ik er meer dan genoeg om nog heel lang mee vooruit te kunnen.

Op de foto is mijn zus (rechts) zeventien en ik ben veertien jaar. Precies dezelfde leeftijd als mijn dochters nu zijn.


Meer berichten