<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Nelleke van der Schee debuteerde vorig jaar met haar eerste roman.
Nelleke van der Schee debuteerde vorig jaar met haar eerste roman. (Foto: )

'Ik verheug me iedere keer weer op het schrijven'

RHOON – Ze woont dan weliswaar alweer een tijd in Goedereede Havenhoofd, maar haar Rhoonse roots blijven natuurlijk. Niet zo gek ook, geboren en getogen in Rhoon, haar vader in Poortugaal en haar moeder ook in Rhoon. En tegenwoordig ook eens in de twee/drie weken te horen op RTV Albrandswaard waar ze 'Steevast op Zondag' mede presenteert. Ik heb het over Nelleke van der Schee. De dame die vorig jaar haar debuutroman uitbracht en inmiddels druk bezig is met haar tweede boek.

Door Astrid Potuijt

In december 2018 publiceerde Nelleke haar roman Verbrand Verleden. ,,Achteraf gezien niet de beste tijd om met een debuut te komen", vertelt Nelleke. ,,Mijn vader overleed een paar weken ervoor. Ik had de drie jaar nadat mijn moeder was overleden, veel voor hem gezorgd. Ik onderschatte de impact die zijn overlijden met zich meebracht."

Maar nu in 2020 is Nelleke – moeder van twee dochters van 16 en 13 jaar - alweer volop aan het schrijven aan het vervolg van Verbrand Verleden. ,,Het gaat me nu makkelijker af", zegt ze. ,,Bij het eerste boek heb ik de eerste zestig geschreven pagina's zo weggekieperd. Het was gewoon niet goed genoeg. Dat heeft me heel veel extra tijd gekost. Ik merk dat ik nu makkelijker schrijf, dus het proces gaat veel sneller. Het verhaal zit al in mijn hoofd."

In 2010 besloot Nelleke om een boek te gaan schrijven. Toen ze even later bij een theatervoorstelling was waarbij de verhalen van overleden mensen tijdens het bombardement in Rotterdam werden verteld, wist ze dat haar boek daar over moest gaan. Het idee was er. Het boek gaat over een 64-jarige moeder en dochter waarvan dochter Hélène op zoek gaat naar het verleden van haar moeder. Heden en verleden lopen door elkaar heen. ,,Voor de research heb ik zeker 2500 websites bezocht", vertelt ze lachend. ,,Ik heb verschillende mensen gesproken en ben in het stadsarchief van Rotterdam gedoken. Ik ken Rotterdam op mijn duimpje, in het boek komt het oude Rotterdam van voor het bombardement weer tot leven. Ik wilde ook graag een beeld geven van hoe het oude Rotterdam er uit zag."

Het boek dat Nelleke nu schrijft is het vervolg. Het eerste boek gaat over dochter Hélène, speelt zich af in Rotterdam en toch een beetje in Rhoon. Ook al wordt het niet zo genoemd, de schrijfster heeft het over een dorp ten zuidwesten van Rotterdam en de dijk waar ze het over heeft, is in gedachten van Nelleke de Tijsjesdijk. Het tweede boek speelt zich af in New York en gaat over de Landverhuizers die vanuit Europa immigreerden naar de USA.

,,Vaste tijden om te schrijven heb ik niet, ik heb tenslotte ook werk en twee dochters, maar ik verheug me er iedere keer weer op. Schrijven is het geen wat ik het liefste doe."
Verbrand Verleden is te koop bij Primera in Rhoon - en via internetwinkels zoals bol.com – kost 20 euro en telt 269 pagina's. ISBN 9789082952407.
www.nellekevanderschee.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>