De inrichting is veranderd. Nieuwe wandbekleding, andere stoelen en eigentijdse accessoires.
De inrichting is veranderd. Nieuwe wandbekleding, andere stoelen en eigentijdse accessoires.

Kasteel van Rhoon: Nieuwe look, nieuwe gerechten en nieuwe brigade

Algemeen

De keuken in het Kasteel van Rhoon dateerde van dertig jaar geleden. Nog niets mis mee, maar de moderne restaurantkeukens bevatten geavanceerdere apparatuur. Gemaakt om eigentijdse gerechten tot in de finesses te bereiden. Temperatuur en tijd kunnen tot op de graad en seconde nauwkeurig ingesteld worden. Tijd voor verandering, dacht eigenaar en meesterkok Ad Janssen.

Door Ronald Hooijmeijer

Ik ontmoet de bekende restauranthouder van diverse etablissementen in Rhoon en Dordrecht in het vernieuwde Restaurant het Kasteel van Rhoon. Precies op tijd stapt hij binnen. Casual gekleed in spijkerbroek en vest. Een moderne stoppelbaard. ,,Ben je al begonnen?", vraagt hij lachend, wijzend op mijn notitieblok waar ik de eerste aantekeningen op heb gezet. Om vervolgens direct met zijn verhaal te beginnen.
,,Het etiket dat aan het Kasteel van Rhoon kleeft, is nog altijd dat van chique, duur, alleen voor de rijken, niet voor ons weggelegd. En ik moet toegeven ooit was dat ook zo. Zonder stropdas aan tafel was 'not done'. Voor de gelegenheid was er zelfs een voorraad stropdassen die de gast kon gebruiken als ze zonder arriveerden. Zo extreem is het allang niet meer, maar het imago dat ik schetste, blijft nog steeds om ons heen hangen. Terwijl we juist de sfeer van toegankelijkheid en ongedwongen nastreven."
,,Om dat nu eindelijk definitief tot stand te brengen, hebben we de afgelopen twee maanden flink huisgehouden. De keuken is volledig vernieuwd en de inrichting van het restaurant is veranderd. Nieuwe wandbekleding, andere stoelen en eigentijdse accessoires."

Domein
,,De keuken is open. En dan bedoel ik letterlijk open. We willen graag laten zien hoe we werken. Door de glazen wand hebben de gasten constant zicht op onze koks, maar we nodigen ze ook uit een kijkje in de keuken te nemen. Loop maar mee. Kijk, ruik en proef met de koks mee. Wij vinden het alleen maar leuk om onze passie voor het vak te delen. De keuken is niet langer het domein van de kok waar niemand zich in waagt, maar een deel van de beleving die we aan onze gasten presenteren."

,,Kwamen de gasten eerst voor een drie- of meergangendiner naar ons restaurant, ze kunnen nu ook terecht voor bubbels & bites. Na het werk nog even met elkaar napraten? We creëren een ontspannen sfeer aan tafel door een groot bord met allerlei snacks in het midden te presenteren. Vergeet daarbij de frikandellen en bitterballen alstublieft. Nee, we blijven natuurlijk wel vasthouden aan het culinaire topniveau dat men van ons gewend is. Denk eerder aan krokante gamba's en oesters met komkommerschuim. Met elkaar genieten van de gerechten. Het wauw-effect moet na ieder hapje daar zijn. Zo wordt eten een culinaire beleving. Gezellig met je tafelgenoten smaaksensaties delen, natuurlijk met een goed glas wijn. Kijk ook niet gek op als we die mensen uitnodigen om ín de keuken dat extra gerecht te eten. Shared dining heet deze trend, waar ik erg van houd."

Liefde voor het vak
,,Om het concept goed uit te kunnen voeren, hebben we twee nieuwe koks in dienst genomen. Samen met meesterkok Aart van den Hoek, die al heel wat jaren chefkok in het Kasteel is, hebben Erik Hilgers en Mitchell Fok de leiding over de koksbrigade. Met z'n drieën zorgen ze voor kwalitatieve topgerechten. Met grote zorg hebben ze een nieuwe menukaart samengesteld, waarop invloeden van de kookkunsten uit andere werelddelen terug te vinden zijn.

Kan er dan geen driegangendiner meer gegeten worden in het restaurant? ,,Ja, natuurlijk wel," antwoordt Ad resoluut op mijn vraag. ,,De gasten kunnen zeker nog voor een traditioneel diner terecht. We bieden prachtige gerechten à la carte, waarmee de gast een uitgebalanceerd menu kan samenstellen. Met veel liefde voor het vak bereid en van ongekende kwaliteit. Alleen de ambiance waarin we het diner presenteren is nu wat losser dan men van ons gewend was. Al zal dat ook van de gast afhangen. We hebben uitstekend opgeleide medewerkers in dienst, die prima aanvoelen hoe onze gasten aangesproken en bediend willen worden. Noem het maar maatwerk aan tafel."

Het Kasteel van Rhoon is zeven dagen in de week geopend voor vergaderingen, recepties en huwelijken. Er zijn zeven kasteelzalen die ruimte bieden aan gezelschappen van tien tot vierhonderd personen. Het à la carte restaurant is nu nog open van dinsdag tot en met zaterdag, binnenkort ook op zondag geopend.

Afbeelding

Advertenties uit de krant