<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl

Respect voor het werk

  •   592 keer gelezen

Hier had de column van Xander Breuls, coördinerend bevelvoerder van de vrijwillige brandweer Albrandswaard, moeten staan. Hij wilde niet zozeer terugblikken op 2017, zoals velen in januari doen. Nee, hij wilde met u het nieuwe jaar in kijken. De storm gooide echter roet in het eten.

Xander en zijn collega's van de vrijwillige brandweer zijn, terwijl ik dit schrijf, al de gehele nacht in touw geweest door de storm. Toen ik hem woensdagmorgen 3 januari sprak, was hij bij het politiebureau aan het werk met zijn ploeg. Daarvoor had hij al dakpannen geraapt en zeker tien bomen gezaagd.

Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het werk dat de brandweer doet. Ik kan niet anders dan respect hebben voor deze mannen en vrouwen. Zij staan 24/7 paraat.
De ene keer staan zij in een gevaarlijke situatie met metershoge vlammen, de andere keer zorgen zij ervoor dat - zoals nu - gevaarlijke situaties buiten opgelost worden. Maar zij zijn er ook bij als er een ernstig ongeval is gebeurd en iemand bekneld zit. Verder valt het redden van dieren soms onder hun takenpakket. Een kat in de boom of een paard in de sloot... Of zij komen er met spoed aan als iemand met ernstige gezondheidsproblemen zijn of haar huis uit moet worden gehaald. Ongeacht de dag of het tijdstip: als de pieper gaat, dan zullen deze mensen er alles aan doen om zo snel mogelijk uit te rukken.
Vaak genoeg heb ik in mijn beroep naast een grote brand gestaan of bij een ernstig ongeval toe staan kijken hoe zij levensreddend werk verrichtten. Genoeg verhalen heb ik van hen gehoord, waarvan ik nachten niet zou kunnen slapen als ik het mee zou maken. En ik kan best wel wat hebben, durf ik zelf te zeggen.

De brandweer van Albrandswaard doet dit (gevaarlijke) werk vrijwillig. Dit betekent dat zij dit naast hun reguliere baan doen. Ik denk dat het een roeping is. Dat deze mensen iets in zich hebben om dit werk te willen én te kunnen doen. Maar vergeet niet de werkgevers van deze brandweerlieden. Ook zij moeten het belang van hun werkzaamheden inzien. Begrijpen dat zij soms ineens wegrennen.
Laten we respect hebben voor de brandweerlieden en voor iedereen die het mogelijk maakt dat zij hun werk goed kunnen uitvoeren. Laten we ervoor zorgen dat de brandweer in 2018 haar werk weer goed kan doen.

Marianne Vermaat, redacteur De Schakel Albrandswaard.

Volg de brandweer ook via facebook.com/BrandweerAlbrandswaard en op Twitter: @KazAlbr

reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221959&size=160x600&promo_sizes=120x600&promo_alignment=center&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>