Afbeelding

Adoptie monument

Algemeen

POORTUGAAL - Basisschool De Parel uit Poortugaal heeft dit jaar het Indië-monument geadopteerd.

Dit hield in dat het lespakket van het Landelijk Comité 4 en 5 mei over adoptie van een monument werd gevolgd. De leerkrachten van groep 8a en 8b, mevrouw van Veelen en de heer Hoogenbos gaven de lessen op school. Zij namen de leerlingen ook mee naar het monument achter de NH.kerk aan de Groene Kruisweg, voor een les daar.
Enkele namen op het monument kregen een gezicht tijdens de jaarlijkse gastles over Albrandswaard in W.O ll en de strijd in Azië door leden van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard. Zij toonden foto's behorende bij het monument, beschikbaar gesteld door families.
Onderdeel van de adoptie was het schoonmaken van het monument door leerlingen. Consul van de Oorlogsgraven in de regio, de heer Molenaar, was daarbij aanwezig.

Als afsluiting gaat een leerkracht met leerlingen naar de Herdenking op 4 mei. Er worden dan gedichten voorgedragen en bloemen gelegd bij het monument.
Tijdens de lesserie kreeg een leerkracht een mail van de moeder van een leerling. Hij had thuis verteld over de lessen.Voor het eerst vertelde zijn moeder het verhaal over haar in Indië gestorven grootvader: een nog nooit eerder aan hem doorvertelde familiegeschiedenis.

Advertenties uit de krant