Polderkinderen: ‘Zij zien ook in dat er wat moet gebeuren’

Nieuws

ALBRANDSWAARD - ,,Ze zien wel in dat er echt wat moet gebeuren.” Sharona de Klerk laat weten dat zij blij is dat er na jaren ‘in ieder geval naar ons geluisterd is’. De Polderkinderen mochten donderdag 18 juni hun verhaal doen voor een Tweede Kamercommissie.CDA, VVD, SP en PvdA waren de aanwezige partijen.

Het ging bij de commissie om de vraag waarom de agrarische landbouw in het Buijtenland van Rhoon moet blijven voortbestaan. Jaco Geurts (CDA), Eric Smaling (SP), Rudmer Heerema (VVD) en Peter Pieterse (PvdA) waren er om naar het verhaal van Sharona en Mariëlle de Klerk te luisteren, die spraken namens de Polderkinderen. Sharona: ,,Het is jammer dat niet alle partijen aanwezig waren, maar het waren wel vier grote partijen die naar ons kwamen luisteren.”
De strijd om het Buijtenland van Rhoon duurt ondertussen al bijna zestien jaar. Waar nu boerenbedrijven actief zijn, moet in de toekomst een natuurgebied worden aangelegd. Althans, dat is het plan. Maar de boeren geven de strijd niet op en vechten voor hun bestaan. Zij hebben ook een alternatief plan gepresenteerd in 2005 waar landbouw en natuur hand in hand gaan. Dat werd overgenomen en resulteerde in een nieuw plan dat welwillend naar de boeren leek. Het ketste echter af bij hen omdat het gebruik van bestrijdingsmiddelen moest worden afgebouwd.
,,Nu is het een kwestie van afwachten”, aldus Sharona de Klerk. ,,De zaak zal opnieuw tegen het licht worden gehouden en er zal worden gekeken of er compromissen mogelijk zijn.”
Na het doen van hun verhaal voor de kamercommissie, werden nog enkele vragen gesteld. ,,Maar die bleven oppervlakkig. Ze vroegen ons wat onze oplossing was? Dat is het hele plan van tafel vegen. En wat we wilden als dat niet kon? Dan willen we het plan van de boeren.”

 

Advertenties uit de krant