Afbeelding

Groepen 8 krijgen les van burgemeester en wethouder over oorlog en vrijheid

Algemeen

ALBRANDSWAARD – De hoogste klassen van het basisonderwijs in Albrandswaard volgen deze weken gastlessen over de Tweede Wereldoorlog. Burgemeester Jolanda de Witte en mevrouw Bertie Barendregt-Dorst van Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard waren woensdag 17 april op bezoek in de klas van kinderburgemeester Paulina Calisaya op de Julianaschool. 

Verhalen uit oorlogstijd

Het comité maakte speciaal voor de groepen 8 een les over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen krijgen uitleg over het verloop van de oorlog en er wordt ingegaan op wat de inwoners van Rhoon en Poortugaal in oorlogstijd meemaakten. Een onderdeel van de les is een korte film waarin over Albrandswaard in oorlogstijd wordt verteld. In de film komen ook inwoners aan het woord. Zij vertellen persoonlijke verhalen uit die tijd. Bijvoorbeeld over de inval, het nabijgelegen vliegveld Waalhaven en wat er gebeurde bij het Sluisje. De film is speciaal voor deze gastlessen gemaakt. 

Herdenken, vieren en herinneren

De leden van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard, burgemeester Jolanda de Witte en loco-burgemeester Richard Polder verzorgden de gastlessen de afgelopen weken en hebben er nog een paar op de agenda staan. Zij wisselen elkaar hierin af. Met de lessen in aanloop naar 4 en 5 mei willen zij het belang van herdenken, de vrijheid vieren en herinneren onderstrepen.

Gedichten en tekeningen

Het Comité vraagt de leerlingen aan het einde van iedere gastles een gedicht of tekening te maken met het thema oorlog en/of vrijheid. Een selectie hiervan is te zien in de dorpskerken van Rhoon en Poortugaal tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op zaterdag 4 mei. 
Het winnende gedicht en de winnende tekening staan in De Schakel van donderdag 25 april.

Advertenties uit de krant