Rob en Lizette Littel.
Rob en Lizette Littel. Foto:

Positieve gezondheid bij Het Kampvuur

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL – Nieuw in Poortugaal is Het Kampvuur. Een gezondheidscentrum dat aan Yogaschool Poortugaal verbonden is. Lizetette Littel – Baetens werkt in de psychiatrie en is coördinator van Het Kampvuur. In mijn werk loop ik vaak tegen grenzen. Ik wil meer voor de patiënt doen, maar dat kan niet vanwege tijdgebrek of plafonds van de zorgverzekeraar waar ik werk. Daarom droomde ik er al lang van om voor mijzelf te beginnen”, vertelt ze. ,,Samen met haar ‘rechterhand’ en tevens man Rob zijn ze gaan uitzoeken hoe ze dit konden bewerkstelligen. ,,De bal is gaan rollen toen er steeds meer mensen op ons pad kwamen die zich bij Het Kampbuur wilde aansluiten, allen verbonden aan de Yogaschool. Onze insteek is Positieve Gezondheid.”

Balans
Positieve Gezondheid staat voor lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, kwaliteit van leven en zingeving. ,,Als iemand niet goed in zijn vel zit, kan er veel meer aan de hand zijn dat met een bezoekje aan de huisarts en eventueel een pil kan worden opgelost. Alle aspecten van Positief Gezond zouden in balans moeten zijn. Wij willen daaraan bijdragen. Zoals ze dat vroeger deden rondom een kampvuur. Toen werden er verhalen en creativiteit gedeeld. We starten met een gesprek en vervolgens wordt er gekeken waar deze persoon baat bij zou kunnen hebben. Zo is Rob Reikimaster, hebben we een logopedist, meditatie, hypnose, een natuurvoedingsadviseur en we gaan diverse workshops aanbieden. Door met elkaar samen te werken, kunnen we de ‘klant’ goed helpen.”

Workshops
Lizette zit vol plannen. ,,We mogen gebruik maken van de yogastudio in Spijkenisse of Hoogvliet.” Ook staan de eerste workshops in de planning van de kunstzinnige therapeut. ,,Door bijvoorbeeld met klei te werken kan je op een andere manier uiten dan door te praten. Of wat dacht je van een workshop van de natuurvoedingsgeneeskundige? Ik zie het ook zitten om in de toekomst met een groepje bijvoorbeeld te breien of mandela’s te tekenen. Als je dit doet met mensen die met dezelfde ‘problemen’ dealen, kan er mooi contact ontstaan.”

Kampvuur
Het Kampvuur werd een paar weken geleden officieel geopend met, hoe kan het ook anders, een kampvuur bij de IJsclub in Poortugaal. Deze avond was een succes en zeker voor herhaling vatbaar. ,,Het zou mooi zijn als we dit soort avonden vaker kunnen houden. Maar we doen het allemaal stap voor stap. Voor mij en Rob geldt vooral dat we heel graag mensen willen helpen en dat kunnen we nu doen via Het Kampvuur.”

Informatie
www.kampvuurgesprek.com

Advertenties uit de krant