Afbeelding
Foto:

Column wijkagent Jan van Waasdorp: Geef uw pinpas nooit af

Column Column

Afgelopen week kwamen er weer meerdere aangiften bij ons binnen van een babbeltruc. Bij deze babbeltrucs worden vooral oudere mensen telefonisch benaderd dat er snel een medewerker van de bank langs komt om hun pinpas op te halen. Soms weten ze zelfs wat de laatste pinactie is geweest en bij welke winkel dit is geweest. Ook wordt er soms gezegd dat er verdachte transactie naar bijvoorbeeld een buitenlandse bankrekening heeft plaats gevonden. Omdat dit wordt verteld, wordt het verhaal voor de oudere slachtoffers al snel geloofwaardig. 

Na dit telefoontje wordt al snel aangebeld door een ‘bankmedewerk(st)er’. Als deze “bankmedewerk(st)er” het verhaal nogmaals vertelt, wordt hij of zij soms zelfs binnen gelaten om een pinpas in ontvangst te nemen. Het meegeven van een pincode is niet nodig, maar zelfs dat gebeurd wel eens. 

Nadat de pinpas in ontvangst is genomen en de ‘bankmedewerk(st)er’ de woning heeft verlaten, wordt al heel snel veel geld van de rekening gehaald of er worden veel boodschappen gedaan en betaald met deze pinpas.

Vast zullen er mensen zijn die denken dat er toch niemand in deze verhalen trapt, maar helaas komt het regelmatig voor, en dan vooral bij oudere mensen. De laatste slachtoffers waren ouder dan 80 jaar. Dat kan dan dus ook één van uw ouders of grootouders zijn.

De politie en banken laten met regelmaat weten dat er nooit een bankmedewerker aan de deur komt om een pinpas of andere bankpas op te halen.

Ik weet dat deze krant door veel mensen in en buiten Albrandswaard wordt gelezen. Niet iedereen leest mijn column, maar mocht u hem wel hebben gelezen en denken, ‘dit overkomt mijn vader, moeder, opa of oma niet’, is mijn verzoek om dit onderwerp toch met hun te bespreken. Mochten zij een dergelijk telefoontje krijgen, kunnen zij direct 112 bellen, dit nummer is niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar ook voor andere vormen van heterdaad situaties. Hopelijk kunnen mijn collega’s dan voor de deur staan voordat er door een ‘bankmedewerker’ wordt aangebeld. Laat ze in ieder geval NOOIT hun pas meegeven of iemand binnen laten die zij niet kennen.

Op zaterdag 21 met 2022 ben ik ook aanwezig bij de open dag van de brandweer in Albrandswaard aan de Schroeder van der Kolklaan in Poortugaal. Ook daar zal ik aandacht aan dit onderwerp geven. Op zaterdag 14 mei 2022, rond 11 uur zal ik of mijn collega Frank Koopman onder andere dit onderwerp bespreken op de radio bij RTV Albrandswaard tijdens het programma Infomagazine van Kees Spronk en Herman ten Broeke.


Advertenties uit de krant