Afbeelding

Dreams come true: Donna opent Torta di Donna

Algemeen

Door Astrid Potuijt

POORTUGAAL - Aan de Achterweg 52 is de afgelopen maanden volop geklust. De binnenkant van het pandje heeft een complete metamorfose ondergaan. Het is licht, warm, huiselijk en staat vol lekkere dingen. Afgelopen woensdag heeft Donna van Zandwijk, de pas 23-jarige onderneemster - de deuren van haar winkel geopend. Torta di Donna verkoopt, de naam zegt het al, heerlijk taarten. Daarnaast liggen er allerlei grote Amerikaanse koekjes op schalen op de balie. Leuke cadeautjes staan op de planken naast de voordeur. Aan de zijkant twee zitjes waar liefhebbers van een kopje koffie of thee en bijvoorbeeld een overheerlijke cupcake kunnen genieten. 

Donna straalt. We spreken haar net voor de opening. Ze heeft er zoveel zin in. Donna werd geboren in Poortugaal en woont nu al geruime tijd in Rhoon. Ze was heel blij dat ze een pandje in haar geliefde Albrandswaard heeft gevonden. De plek waar ze zich thuis voelt en veel mensen kent, onder andere van de voetbalclubs Oude Maas en sv Poortugaal waar ze zelf lang heeft gespeeld. 

,,Zo rond mijn zeventiende jaar begon ik met bakken. Ik vond het zo leuk om te doen. Mijn eerste bestelling deed ik gratis. Ik vond mezelf niet goed genoeg om er geld voor te vragen. Maar er volgde meer bestellingen en er werd tegen mij gezegd dat ik er juist wel een bedrag voor mocht vragen. Zo is het balletje gaan rollen.”

,,Ik werkte bij De Wensboom, het restaurant van Rob Geus, en werd daar ook gestimuleerd om te bakken en uit te proberen. Rob nam me mee naar een televisieprogramma van Irene Moors, ‘Doorbakken’. Ik had een dag de tijd om een mooie taart te maken, wat best wat stress opleverde. Maar de reacties waren zo positief. Dat deed me goed.”

Donna’s moeder hoorde van het pand aan de Achterweg en nam contact op met de eigenaar. Ze wist van de dromen van haar dochter - een eigen zaak - en wilde haar daar graag mee helpen. Ook haar vader, broer, opa en oma staken de handen uit de mouwen toen ze eenmaal eigenaar van het pand was. ,,Eigenlijk is het ook meer een familiebedrijf”, lacht Donna. ,,Zonder hen had ik dit nooit gekund.”

Donna heeft autisme en er werd haar op school al duidelijk gemaakt dat het voor haar een moeilijke strijd zou worden. Ze voelde zich totaal niet ondersteund. Haar ouders bleven wel achter haar staan en Donna zelf geloofde er ook in dat ze haar doel zou bereiken. ,,Ik wil laten zien dat je ondanks een beperking, toch je dromen kan waarmaken”, zegt ze trots. ,,Ik heb bij De Wensboom gezien - waar mensen werken met een arbeidsbeperking - dat ze veel meer kunnen en zwaar onderschat worden door ‘de normale mensen’. Volgens de maatschappij heb ik een label, maar dat is onzin. Ik ben wie ik ben en kijk wat ik nu doe!”

Donna is een perfectionist en dat zie je in de winkel en aan de taarten die ze maakt. Alles is tot in de puntjes verzorgd. ,,Ik klets graag met mensen en wil dat ze zich thuis voelen. Ik heb ook meteen de deur tussen de keuken en de winkel eruit gehaald. Zo kan ik werken en tegelijkertijd met de gasten kletsen. En de gasten kunnen dan ook in de keuken meekijken.” Ze lacht weer. Haar moeder zit er trots bij. Ze helpt Donna waar nodig, maar aan taarten bakken begint ze zelf niet. ,,Dat creatieve en perfectionisme heb ik niet. Dat laat ik fijn aan Donna over.”

Torta di Donna is open op dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16 uur en op zaterdagochtend open om bestellingen af te halen. Op haar Instagram zijn al haar mooie baksels te bewonderen en natuurlijk kan men zelf ook ideeën aanleveren. Aan de website wordt gewerkt. Die zal binnenkort online komen te staan.

Kijk op Instagram @tortadidonna of ga langs in de winkel aan de Achterweg 52 in Poortugaal.

Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant