Rick Hofland, Henriëtte Wijnen en Dennis Heijmans.
Rick Hofland, Henriëtte Wijnen en Dennis Heijmans.

Ongewenst gedrag op werkvloer

Algemeen

PORTLAND - Op 1 februari is het online platform Your Safe Workspace gelanceerd. Het platform helpt organisaties om ongewenst gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken en daarmee te voorkomen. Dennis Heijmans en Rick Hofland van Hademax bouwden de webapplicatie, Henriette Wijnen van Your Safe Workspace is verantwoordelijk voor de bedachte methode en inhoudelijke kennis.

Henriette is ervaringsdeskundige van een giftige bedrijfscultuur. Naar aanleiding daarvan schreef ze het boek Julia’s Slangenkuil, waarin het verhaal wordt verteld over het begin van pesterijen op de werkvloer tot aan het ontslag en de juridische strijd. Henriette wilde een methode opzetten om ongewenst gedrag en integriteit structureel bespreekbaar te maken. Denk aan o.a. fraude, corruptie, seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesten, discriminatie en agressie. Alle zaken die een veilige werkplek negatief kunnen beïnvloeden. Rick Hofland kwam met haar in contact en samen pakten ze het project op.

,,Je moet denken aan allerlei soorten stellingen om met het team in gesprek te gaan”, vertelt Rick Hofland. ,,Zoals de stelling: geintje moet kunnen. Ik kan me herinneringen dat ik in een ver verleden een collega had die in paniek raakte omdat we zijn computer hadden omgezet naar de Japanse taal. Het was een grapje en mijn collega’s en ik zagen niet dat deze jongen dat niet zo zag. Hij vond dat hij gepest werd. We hebben er over gesproken en uiteindelijk is dat goed gekomen, maar het is een mooi voorbeeld om aan te geven hoe verschillende situaties geïnterpreteerd kunnen worden. Als collega’s samen met een gesprekleider in gesprek gaan over al dit soort onderwerpen, helpt dat de bedrijfscultuur positief te veranderen.”

Dat de lancering van de website bijna gelijk valt met alle nieuwsberichten over het grensoverschrijdende gedrag, is toeval. ,,Ruim een kwart van de werknemers heeft weleens te maken met negatief gedrag op het werk. En ja, daar komt ook seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kijken”, zegt Rick. ,,Dat het nu even volop in het nieuws staat is goed. Laat mensen zich er maar goed bewust van zijn dat dit soort zaken echt niet kunnen.”

,,Het platform faciliteert een gesprek door het bieden van de juiste informatie, filmpjes, content, etc. De gespreksleider begeleidt en evalueert het teamgesprek en zorgt dat er afspraken worden gemaakt. Iedereen kan naar aanleiding van het gesprek alsnog anoniem een melding maken.
Wij hebben het systeem aan de achterkant zo in elkaar gezet dat zowel kleine als grote organisaties er makkelijk mee kunnen werken.”

Bekijk voor meer informatie de website: www.yoursafework
space.com

Advertenties uit de krant