De golfbaan
De golfbaan

Vervuilde grond op golfbaan

Algemeen

RHOON – De grond onder de golfbaan is tot twee meter onder het maaiveld verontreinigd met zware metalen, minerale olie of PCB. Deze vervuiling heeft te maken met het ophogen van het terrein in het verleden. Daarbij is havenslib gebruikt.

In stukken die deze week worden behandeld door het bestuur van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde is te lezen dat dit ‘geval van ernstige bodemverontreiniging’ kan leiden tot een saneringsopgave van 45 hectare. Door het gebruik als golfbaan is er geen risico voor mensen. Evenmin is er een verspreidingsrisico. 

Het Natuur- en Recreatieschap is sinds 1989 eigenaar van de locatie. De golfbaan is tot 2054 in erfpacht uitgegeven. Deze erfpacht kan met nog eens 50 jaar worden verlengd. 

Op 1 januari gaat de Omgevingswet in. Daarin is bepaald dat de gemeente het bevoegd gezag is. Deze kan besluiten om tot maatregelen over te gaan. De kosten van het saneren van 45 hectare vervuilde grond worden geschat op 30 miljoen euro. Bij gebruik van het gebied als golfbaan hoeft alleen rekening te worden met de verontreiniging als er grond wordt verplaatst.

Advertenties uit de krant