Rob van Meenen bij de arm van de eendenkooi
Rob van Meenen bij de arm van de eendenkooi

Help mee de wilgen te knotten in de Eendenkooi

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - In het Klein Profijt ligt de Eendenkooi. Een stukje afgeschermde natuur, net achter de golfbaan. Het is kwetsbaar gebied en er leven veel dieren waaronder tegenwoordig meerdere bevers. Een plek waar je onmogelijk droge voeten kan houden bij spingtij. Omdat er geen bezoekers kunnen komen - enkel als er excursies worden gehouden - is het niet zo bekend. Op 5 en 12 november worden de wilgen geknot door een grote groep vrijwilligers. Wie dit prachtige stukje Rhoon ook eens wil zien en tegelijkertijd wil helpen om de wilgen te knotten, kan zich nog aanmelden voor 12 november om mee te helpen samen met de vaste vrijwilligers. 

Rob van Meenen is in 2015 tijdens zo’n Natuurwerkdag vrijwilliger geworden. ,,Ik vond het zo prachtig hier, dat ik me meteen heb aangemeld”, vertelt hij. Inmiddels weet hij alles over het gebied en als een ervaren gids leidt hij me rond en vertelt van alles over de eendenkooi. ,,Deze eendenkooi wordt al vermeld in aktes in 1683. In die tijd was dit een stiltegebied. Je moet weten dat vroeger wilde eenden werden gevangen om te eten.” We staan bij een van de vijf vangpijpen. Er staan schermen omheen. De kooiker (de eendenvanger) ving de eenden door ze met een hondje en voer te lokken en zelf uit het zicht te blijven achter de schermen. Als de eend de vangpijp ver genoeg ingezwommen was, liet de kooiker zichzelf pas zien. Dan ontstond er paniek bij de eend en dreef hij zo het einde van de vangpijp in, waar het klepje dichtgetrokken werd en de eend gevangen was.” De vangpijpen van de eendenkooi zijn gemaakt van netten, rietschermen en gaas.

In Nederland worden er nog maar enkele van de honderd eendenkooien gebruikt. Niet om de eenden te consumeren, maar om ze bijvoorbeeld te onderzoeken voor de vogelgriep of te ringen. 

Op dinsdag en donderdag is er een groep vrijwilligers actief die het gebied onderhoudt. ,,Het is heerlijk om buiten te werken en er is altijd zoveel te doen”, vertelt Rob. Hij wijst naar een een omgewaaide boom. ,,Toen deze boom omwaaide zat er een gat in de grond van zeker een meter diep. Die liep vol met water. Vervolgens zijn we uren bezig geweest om dat gat weer te dichten.” Dat is slecht een van de vele voorbeelden van het werk van de vrijwilligers. We zien rijen met rieten schermen die vervangen moeten worden. ,,We willen uiteindelijk weer meer eenden in dit gebied en dan is het beter dat ze ons niet zien.”
Boswachter Wouter Boer van het Zuid-Hollands Landschap loopt ook nog een stukje mee. ,,We zoeken altijd vrijwilligers voor de eendenkooi, maar ook voor het Klein Profijt en het bos achter Het Kasteel van Rhoon”, vertelt hij. ,,Een fijne vrijwilligersbaan waarbij je midden in de natuur staat.”

Wie mee wil doen op 12 november met wilgen knotten kan zich aanmelden via rob@vanmeenen.net. Wie vaste vrijwilliger wil worden kan dit doorgeven via www.zuidhollandslandschap.nl en dan via de knop ‘help mee’.

Vrijwilligers aan het werk in de 'plas'.

Advertenties uit de krant