Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Nieuw plan De Omloop

ALBRANDSWAARD – Niets zorgt voor zoveel verbroedering als een gezamenlijke ‘vijand’. Nu de provincie de gemeente Albrandswaard onlangs een fikse draai om de oren gaf -omdat het niet genoeg werk maakt van sociale woningbouw-, weten coalitie- en oppositiepartijen elkaar te vinden. Maandagavond dienden alle fracties een gezamenlijke motie in.

Door Anouk Breeman

Daarin roepen de partijen op om snel alle tien hectare van sportpark De Omloop volledig te bestemmen voor woningbouw. En om daarin honderd sociale woningen op te nemen. Daarnaast roept de motie op om verplaatsing van de voetbalvelden te onderzoeken.

Het oude plan, waarin maar 40 sociale woningen waren opgenomen, moet na de dreigbrief van de provincie van tafel, erkennen alle partijen. ,,Er is herbezinning nodig. En er moet snel duidelijkheid komen voor de verenigingen”, zei Mario Bianchi (VVD).

,,Sinds het nieuwe provinciebestuur waait er ineens wel een andere wind daar”, reageerde Wendy Verduijn (Stem Lokaal). ,,In 2014 is er nog een LandschapsOntwikkelPlan aangenomen voor Polder Albrandswaard. En nu moeten we daar toch gaan bouwen. Laten we vooral sociale woningen voor onze eigen inwoners bouwen.”

Gemiste kansen
De oppositiepartijen gaven aan niet verbaasd te zijn door de ingreep van de provincie. ,,We laten al jaren kansen liggen om sociale woningen te bouwen. De Hooghe Heerlyckheid, Sonneheerdt, De Meijlle, Basita, APL, Spui, Emmastraat: allemaal recente bouwprojecten waarin we geen sociale woningen hebben gerealiseerd”, zeiden EVA, NAP, PvdA, FRANS en GL. ,,Als je zelf niet bestuurt, wórd je bestuurd”, concludeerde Mariëlle Vergouwe (EVA).

De provincie wil dat Albrandswaard maar liefst 800 sociale woningen bouwt. Rotterdam heeft de laatste jaren juist duizenden sociale woningen gesloopt, die moeten er in de omliggende gemeenten bij komen. EVA vindt daarom dat compensatie vanuit Rotterdam moet worden besproken. ,,Duurdere woningen leveren de gemeente Rotterdam meer op, terwijl ze minder kosten hebben aan uitkeringen”, aldus Vergouwe (EVA).

,,In de regio zijn we een kleine speler. We moeten dus veel meer rechtstreeks contact hebben met de provincie”, stelde Hans van der Graaff (PvdA). Wethouder Schneider: ,,Ik heb bij de provincie ook het belang van Albrandswaard geschetst, als groene long in de gemeente Rotterdam. En in het regio-overleg heb ik duidelijk gemaakt dat 800 sociale woningen in Albrandswaard betekent dat we dan 2400 woningen zouden moeten bouwen. Een tweede Portland dus! Toen werd het even stil.”

Verplaatsing sportvelden
,,De beste weg is om mee te bewegen met de provincie. Het is menens, als we nu niet onze goede wil laten zien, kan de provincie een nieuw bestemmingsplan afdwingen. En dan sta je als gemeente volledig buitenspel”, reageerde wethouder Ronald Schneider. Daarom stelt ook het college voor om de hele Omloop te bebouwen. ,,Dan kun je maatschappelijk verantwoord bouwen, waarbij die honderd sociale woningen één derde deel vormen en er daarnaast nog zo’n tweehonderd vrije sectorwoningen bij komen. Dat betekent dat de sportvelden daar niet kunnen blijven. In het verleden zijn er al meerdere plannen gemaakt voor verhuizing van deze velden. Die plannen willen we voor het eind van het eerste kwartaal 2021 afstoffen en actualiseren.”

Meer berichten