Ed Verwoerd (links) van Tasman en Han Bakker van Esperanza.
Ed Verwoerd (links) van Tasman en Han Bakker van Esperanza. Foto: Marianne Vermaat

Het circus komt... Kom erbij!

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Eind deze week gaan er zestienhonderd uitnodigingen de deur uit voor een circusvoorstelling van Circus Alexander. Het gaat echter niet om een 'gewone' voorstelling voor jong en oud, maar een die specifiek gericht is op ouderen in Albrandswaard.

Door Marianne Vermaat

Het circus strijkt op maandag 1 oktober neer op het parkeerterrein van Tasman aan de Albrandswaardsedijk 160 in Poortugaal. Het is op initiatief van Esperanza dat de voorstelling er komt en is in het kader van de Week tegen Eenzaamheid. ,,Alles is afgestemd op ouderen", vertelt Han Bakker van Esperanza. Dit gebeurt middels herkenbare muziek, acts in een nostalgische sfeer met een mix van circus. theater en muziek. De opzet van dit circus is dat herinneringen herleven.
In samenwerking met de gemeente zijn er zestienhonderd uitnodigingen verstuurd aan Albrandswaarders van 75 jaar en ouder.

Er zijn drie voorstellingen, verdeeld over de dag: om 11 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Na afloop kunnen de mensen terecht bij Tasman voor een kopje koffie of thee en een pannenkoek. ,,Er is ook een troubadour bij en er zijn vrijwilligers die de mensen begeleiden", meldt Bakker. ,,Want ook in grote groepen kun je je eenzaam voelen. Wij zorgen ervoor dat er mensen tussen zitten die contact leggen, gezellig een praatje maken. Anders valt het hele idee van strijden tegen eenzaamheid in het water." Er lopen onder andere mensen van de Zonnebloem en Buurtpreventie Albrandswaard rond.

Opstapplaatsen
Sowieso komen er al rond de honderd ouderen vanuit de Klepperwei en Hooge Werf. Omdat de organisatie het vervoer naar de voorstelling toe geen struikelblok wil laten zijn, zijn er opstapplaatsen waar bussen klaarstaan; ook rolstoelvriendelijke bussen. ,,Er is een opstapplaats bij het Ghijseland en de Klepperwei in Rhoon, een in het centrum van Poortugaal en een in Portland. En als het mensen ook niet lukt daar naartoe te komen, kunnen mensen met ons contact opnemen en helpen we."
Wie op 24 augustus nog geen uitnodiging heeft ontvangen, maar wel graag wil gaan, kan mailen naar komerbijalbrandswaard2018@gmail.com of bellen met 06-203.934.18. Aanmelden voor de voorstelling kan tot 8 september.
,,Iedereen die eenzaam is, is welkom, maar het circus is specifiek gericht op ouderen. Ouderen blijven tegenwoordig langer zelfstandig wonen. Vroeger gingen ze naar een bejaardentehuis en hadden ze dus sneller contact. Dat is nu niet meer."
Maar omdat jong en oud zich eenzaam kunnen voelen, worden er nog meer activiteiten georganiseerd door Esperanza in de Week tegen Eenzaamheid.

Kom erbij

Zo zijn er vijf 'Kom erbij' bijeenkomsten. Dit onderdeel organiseert Esperanza samen met de kerken in Albrandswaard en met Stichting Welzijn Albrandswaard.
Er zijn muzikale ontmoetingen in 't Veerhuys op donderdag 27 september vanaf 10.30 uur, in De Haven in Poortugaal op vrijdag 28 september vanaf 10.30 uur, 't Centrum in Rhoon op woensdag 3 oktober vanaf 14 uur in samenwerking met SWA in Wijkcentrum Portland op donderdag 4 oktober vanaf 14 uur. Steeds is er een ochtend of middag waar eenzame mensen en ouderen elkaar kunnen ontmoeten en contact leggen. De ochtendbijeenkomsten duren ongeveer twee uur. Iedereen is welkom. Tijdens het binnenkomen en het koffiedrinken speelt zang- en muziekdocente Elly Bezemer op de achtergrond piano en daarna kan iedereen met de leuke en bekende liedjes meezingen. Op vrijdag 5 oktober is de afsluiting met een gezamenlijke dag, van 11 tot 15.30 uur, in de Maranathakerk in Rhoon. Deze dag begint met een ontmoeting in de hal met koffie en thee met wat lekkers en Elly Bezemer en haar gitarist spelen muziek. Vervolgens is er een broodmaaltijd, worden er met liedjes van vroeger gezongen, filmbeelden getoond op het grote scherm en zingt een vanuit Esperanza samengesteld projectkoor onder leiding van Elly meerstemmig een aantal herkenbare liederen. Aanmelden is niet nodig. Alle bijeenkomsten zijn gratis te bezoeken.

Gele schoolbus

Een andere activiteit die nu vorm krijgt, is het neerzetten van de gele schoolbus van Hans van Meggelen op twee locaties op zaterdag 27 september en zaterdag 7 oktober.
,,Dit moet een initiatief worden van ons, de gemeente, instanties en ondernemers. Wethouder Mieke van Ginkel heeft al toegezegd mee te gaan. We willen de bus neerzetten, een draaiorgel erbij en dan hopen dat de mensen in de bus stappen. We willen naar de mensen toe in plaats van dat wij wachten tot zij naar ons toe komen", aldus Han Bakker. De bus komt te staan bij Ghijseland, de Klepperwei, in Portland en het centrum van Poortugaal.

Bakker besluit zijn verhaal: ,,We willen als burgers samen met de gemeente, SWA, kerken en andere instanties aangeven dat we het probleem eenzaamheid serieus nemen.
We weten niet of het werkt, maar we willen kijken of we met de mensen in gesprek komen. Als je iets niet probeert, weet je ook niet of het werkt."
Wie meer informatie wil, kan mailen naar komerbijalbrandswaard2018@gmail.com.

Advertenties uit de krant