Afbeelding

Essendael urenlang zonder stroom

Algemeen

RHOON - 420 huishoudens in de wijk Essendael zaten van zondagavond 18.30 uur tot maandagmorgen 4.50 uur zonder stroom. De oorzaak was brand in een transformatorhuis aan de Karel Appellaan. 
Stedin dacht in eerste instantie dat de stroomstoring enkele uren zou duren. De schade aan de bedrading en apparatuur was echter groter dan verwacht, waardoor de storing langer duurde. 
,,Gelukkig hadden we net het eten klaar", vertelt Ruud van Dongen, een van de getroffenen, op maandagochtend. De familie van Dongen kookt elektrisch, dus als het eten niet klaar was geweest, hadden ze een halve maaltijd gegeten. ,,Je bent heel erg afhankelijk van stroom. Je kunt eigenlijk gewoon niets zonder stroom. Je hebt geen verwarming, je kunt geen koffie zetten..." Ruud en zijn vrouw keken 's avonds nog een film op de computer dankzij de accu die nog redelijk vol zat. Daarna deden zij spelletjes. Uiteraard alles bij kaarslicht. 
,,Het was een rare gewaarwording. Het licht begon raar te doen; alsof er kortsluiting was ergens. Ik probeerde net de nieuwe airfryer uit en die hebben we bijna de schuld gegeven. Ik ging naar de meterkast en zag daar niets. Toen vermoedden we al dat er ergens een storing was." 
Zijn vrouw zette toen zij naar bed gingen de wekkerradio aan. ,,Als we weer stroom zouden krijgen, zou de radio gaan spelen. Mijn vrouw wilde namelijk graag checken of alles beneden in orde was. Of de kookplaat uit was en alles uit. Om 4.50 uur begon de radio te spelen, dus ik weet precies hoe laat de storing voorbij was. Alles was beneden in orde. De vriezer was wat begonnen te ontdooien, maar niet heel erg. Dus we hebben geen schade."

Advertenties uit de krant