Afbeelding

Voorjaarsdag met veel jong vee in Rhoonse polders

Nieuws

RHOON - Agrariërs in de polders van Rhoon zetten zaterdag 21 maart van 10 tot 17 uur de deuren open voor de voorjaarsdag. Kenmerkende tekenen voor het voorjaar zijn dartelende lammetjes, maar ook veulens, kalfjes, biggen en allerlei ander jong vee.

Er zullen ook volop voorjaarsbloemen te zien zijn, onder meer bij Intratuin in Rhoon, en wellicht staan er al vruchtbomen in bloei. Op de website www.polderdag-rhoon.nl staat de laatste informatie en is ook een plattegrond beschikbaar die men kan downloaden. Onderstaand de bedrijven en horeca die meedoen. Ook natuurgebied Klein Profijt en de Rhoonse Grienden maken deel uit van de voorjaarsroute.

Schaapherder Cees van der Sman

Slot Valkesteinsedijk 60: De schaapsherder heeft een kudde van 200 schapen en lammeren die grazend onderhoud plegen op dijken en taluds van wegen. In de winter en het voorjaar bevinden verblijven lammeren in een voormalig kassencomplex.
Kasteelgaarde Kasteel van Rhoon

Dorpsdijk 63: De grond rond en achter Het Kasteel is eigendom van het Zuid-Hollands Landschap die dit ook onderhoudt en er een wandelroute -de ijsvogelroute- heeft uitgezet. Deze gaarde met bloeiende sneeuwklokjes en struiken is van hoge cultuurhistorische waarde. Een deskundig gids vertelt de bezoeker over de geschiedenis van het kasteel, de tuinen en elementen als de perenberceau, de slangensloot of het lindenverband.
Restaurant Het Wapen van Rhoon

Dorpsdijk 42: Op deze eerste lentedag is ambachtelijk Poldergebak te verkrijgen maar ook een ambachtelijke Polder rundvleesburger en kinderpannenkoek.
Intratuin

Stationsstraat 5: Naast kleinvee op de kinderboerderij zijn vooral voorjaarsplanten en -bloemen te bewonderen voor in de tuin. Veel ‘getrokken’ bollen en struiken staan al volop in bloei.
Hoeve de Noordburg

Nieuweweg 7: Eigenaresse Marjan Spruijt heeft deze boerderij weer omgedoopt in een eldorado voor kinderen. Er is veel jong pluimvee. De kleindierenvereniging Nut en Sport is aanwezig met kroelbare en aaibare knuffeldieren. De special Welsh pony’s hebben jonge veulentjes.
De Buytenhof

Rijsdijk 98: De zorgboerderij organiseert allerlei activiteiten en mogelijk staat de boomgaard deels in bloei. De Theeschenkerij en de Boerderijwinkel zijn geopend. Van 10 tot 12.30 uur leert vrijwilliger Ben Wiechman hoe een fruitboom te enten. De workshop kost 10 euro en na afloop kan een eigen fruitboompje meegenomen worden. Wel van te voren aanmelden via joolvanderent@debuytenhof.nl. Van 13 tot 16 uur is er voor volwassenen en kinderen de workshop Versier een perenstronk met bolletjes. Kosten: 12.50 euro per stronk. Van te voren aanmelden is niet nodig.
Van der Linden

Oudeweg 2: Zo vroeg in het voorjaar is er nog geen jongvee, maar de
Boerderijwinkel is open.
Hoeve Johanna

Oudeweg 4: De Hoeve is niet open voor bezoek, maar als de omstandigheden goed zijn lopen achter de boerderij en de aangrenzende Essendijk de schapen en lammetjes buiten te dartelen en kunnen ze vanaf de dijk bewonderd worden.
De Koning

Essendijk 7a: Een akkerbouwbedrijf met als neventak een hoeveelheid schapen om de dijken te begrazen en te onderhouden. Lammetjes huppelen in de wei rond het woonhuis en op het erf.
De Vossenburg

Korteweg 4: De familie Vos heeft naast een jonge hondenpuppy, een paardenpension en vooral veel lammetjes. Deze zijn van een kruising waarin naast Texels bloed ook het Swifter ras zit. Daardoor lammeren de schapen makkelijker en geven ook meer lammetjes per schaap. Op de boerderij broeden torenvalken, kerkuilen en zwaluwen maar daar is het nog te vroeg voor.
Willemshoeve

Essendijk 68: Familie Van Prooijen houdt naast volièrevogels een kudde Alpaca’s voor de wol. Maart is nog te vroeg voor veulens van deze kameelachtige dieren uit Zuid-Amerika, maar ook de volwassen dieren zijn een bezoek meer dan waard.
Natuurgebied Klein Profijt

Schenkeldijk/Golfbaan: Een natuurgebied van de Stichting Zuid-Hollands Landschap tussen de Carnisse en Rhoonse Grienden met eendenkooi. Bruggen zijn vernieuwd en er is een uitkijkplatform. Te bereiken per fiets via het fietspad langs de Rhoonse grienden. Parkeren van auto’s kan op de parkeerplaats aan het einde van de Schenkeldijk en dan de borden natuurgebied Klein Profijt volgen.
C. van der Stelt

t.h.v. Essendijk 20: De gebroeders van der Stelt houden op dit perceel hun schapen om ze in alle rust en beschut te kunnen laten lammeren. Medio maart worden de eersten verwacht.
André Heezen Groenten en Fruit

Essendijk 16: Het adres waar nog ouderwetse klompen te koop zijn. Voorts is er een groentewinkel. In het onderhuis, achter de winkel, zijn kraamkamers gemaakt en kunnen jonge lammetjes (en als het meezit ook jonge geitjes) worden bewonderd.
Abel Grand Café

Albrandswaardsedijk 196: Een rustpunt voor een kopje koffie met appeltaart. Een bezoek aan het ontluikende klimbos of pitch en putt baan is ook een leuke voorjaarsactiviteit.
Rhoonse Grienden

bij Jachthaven Rhoon, Oude Maaspad: Een van de oudste getijden natuurgebieden waar gewandeld kan worden en de eerste voorjaarsboden zich aandienen voor de bezoekers. Meer info http://www.carnissegrienden.nl/

Advertenties uit de krant