Afbeelding
Foto: Jelmer de Haas

Jan Brokken krijgt tijdens concert Erepenning van Albrandswaard

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Schrijver Jan Brokken krijgt op dinsdag 23 april uit handen van burgemeester Jolanda de Witte de erepenning van de gemeente Albrandswaard. Dit vanwege de meeslepende manier waarop hij de regio waar hij opgroeide in zijn boeken heeft beschreven. De prijs wordt uitgereikt tijdens een feestelijk concert in de Dorpskerk van Rhoon. Aanvang 20.15 uur.

Stichting Klassiek in Rhoon is gevraagd om rond de uitreiking een avond te organiseren. Pianist Jeroen van Veen en cellist Joachim Eijlander verlenen met een boeiend programma hun medewerking. Ook leest Brokken enkele passages voor uit zijn nieuwste boek ‘De ontdekking van Holland’. Het boek kwam in februari van dit jaar uit en staat sindsdien steevast bovenaan in de top-tien van beste verkochte boeken. Het boek gaat over hotel Spaander in Volendam dat werd beheerd door Leendert en Aaltje Spaander. Het was bij kunstenaars uit binnen- en buitenland een zeer geliefd hotel. Op de flaptekst van het boek staat de tekst: ‘Achter de eenvoudige witte vitrages van het Volendamse Hotel Spaander ligt de kiem van een cruciale periode in de Nederlandse kunstgeschiedenis. De gastvrijheid van uitbaters Leendert en Aaltje Spaander, de levendige avonden en de ateliers op de begane grond bleken vanaf 1881 een magneet voor grote getalen kunstenaars. Uit de hele wereld kwamen ze naar Volendam: ruim 1400 schilders, onder wie zo’n 200 vrouwen.’ De kunstenaars kwamen uit Engeland, de VS, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, de Scandinavische landen, Spanje en Japan naar het hotel en bleven er tussen de drie weken en drie jaar. Jan Brokken wekt deze hele vergeten geschiedenis op schitterende tot leven in een grabbelton aan verhalen, de ene nog mooier dan de andere.

Jeroen van Veen en Joachim Eijlander spelen passende muzikale impressies bij de gesproken tekst. Op het programma onder meer werk van Jeroen zelf zoals zijn Minimal Preludes. Ook werk van componisten die in Hotel Spaander in Volendam logeerden wordt ten gehore gebracht: Edvard Grieg, Julius Röntgen en Maurice Ravel. 

De toegang is gratis, maar kaarten dienen wel te worden gereserveerd via www.klassiekinrhoon.nl

Advertenties uit de krant