Iris van IJzendoorn, Leefbaar Albrandswaard
Iris van IJzendoorn, Leefbaar Albrandswaard

Jongeren laten zich in de Albrandswaardse politiek horen

Algemeen

Iris van IJzendoorn (19) op nummer 3 Leefbaar Albrandswaard

Iris kent Ton Vuik (lijsttrekker van Leefbaar Albrandswaard) en sprak regelmatig met hem over de politiek. Zelf heeft Iris ook ideeën over de plaatselijke politiek. ‘Als je iets wilt veranderen, sluit je dan bij ons aan’, was het advies. En dat deed Iris. Ze staat op plek 3 van de lijst.
,,De laatste jaren ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in de regionale politiek. Ik vind het mooi om met mensen te praten, te achterhalen wat zij graag willen en te kijken hoe we dat aan kunnen pakken. Zelf wil ik me inzetten voor woningen voor starters. Samen met mij zijn er vele jongeren die niet in Albrandswaard kunnen blijven wonen omdat er geen woningen voor ons zijn. Terwijl de meesten hier wel willen blijven.”
Haar leeftijdsgenoten laten haar weten wat zij missen en zouden willen. Zo heeft ze een goede kijk op wat er speelt. Misschien is deze nevenfunctie wel een opstapje naar de landelijke politiek.

Jan-Willem Steger (18) op nummer 5 NAP

Jan-Willem is de zoon van NAP lijsttrekker Richard Steger en kreeg de politiek met de paplepel ingegoten. ,,Tijdens het eten praten we er vaak over”, vertelt hij. ,,Door deze gesprekken had ik een mooi opstapje om me ook bij NAP aan te sluiten. Ik luister de vergaderingen mee en bespreek het dan met mijn vader. Ik vind het belangrijk dat er ook jongeren bij de politiek betrokken zijn. De keuzes die er gemaakt worden zijn ook belangrijk voor onze dorpen. Ik sta nu op nummer vijf, maar als ik de kans krijg, ga ik de raad ook in. En anders over vier jaar.”

De vrienden van Jan-Willem vonden het eerst een aparte keuze, maar als Jan-Willem zijn ambities uitlegt, begrijpen ze het wel. Ook jongeren kunnen het verschil maken.

Jan-Willem zou graag zien dat er er meerdere plekken voor jongeren komen binnen de gemeente. ,,Er is te weinig voor jongeren te doen, meer horeca zou al een mooi begin zijn.”

Sem Driece (18) op nummer 10 EVA

Sem. is de zoon van Marielle Vergouwe (fractievoorzitter EVA). Zijn vader is de partijvoorzitter. Hij staat op nummer 10 op de lijst. ,,Je weet nooit hoe het loopt, maar de kans is aanwezig dat ik in de raad kom of ik word burgerraadslid.”, zegt Sem. ,,Ik vind het leuk om betrokken te zijn. Ik krijg natuurlijk veel van thuis mee, maar zelf voer ik ook politieke discussies met mijn vrienden. De landelijke politiek volg ik, terwijl de regionale politiek eigenlijk ook belangrijk is. Neem nu de verhuizing van de voetbalvelden van v.v. Rhoon. Omdat ik daar zelf voetbal, gaat het opeens over mij. Ik mag dit jaar voor het eerst stemmen. En andere jongeren kunnen dan op leeftijdsgenoten stemmen. Verjonging in de partijen is belangrijk. Ik vind betaalbare woningen een onderwerp om voor te strijden. Als ik over een jaar of vier klaar ben met mijn studie en een huis wil kopen, zou het fijn zijn als er voldoende starterswoningen beschikbaar zijn.

Jan-Willem Steger, NAP
Sem Driece, EVA

Advertenties uit de krant