Aad Wijntjes.
Aad Wijntjes. Foto:

Aad wandelt al 15 jaar met stichting SPAL

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Bij Het Lokaal aan de Albrandswaardseweg staan de nordic walking stokken al klaar. De een na de andere dame komt aanlopen. Ze leveren een geel briefje in bij Aad Wijntjes en wachten geduldig tot de wandeling begint. Ze wandelen met de groep WandeljeFIT Extra van stichting SPAL.

Door Astrid Potuijt

Aad Wijntjes gaf jarenlang judoles in Rhoon en veel mensen zullen hem daar ook van kennen. Vijftien jaar geleden begon hij via stichting SPAL met wandeltrainingen en nordic walking. Met een subsidie van de gemeente kocht hij poles (de wandelstokken) en begon met wandellessen geven in en rond de Rhoonse Grienden. Inmiddels wandelen er zo rond de zeventig mensen mee met Aad in verschillende groepen. Ook niet iedereen loopt meer met poles meer. ,,Het maakt niet uit of mensen ze wel of niet willen gebruiken. Als ze maar bewegen”, zegt Aad.

Gezellig en nuttig
Door de kennis en ervaring van Aad Wijntjes, was een training om wandellessen te mogen geven een logische stap. Zijn bedrijf in voedingssupplementen sluit daar ook mooi bij aan. ,,Bij stichting SPAL kan je meewandelen om je leefstijl te veranderen, om af te vallen, om je spieren te verstevigen of voor de gezelligheid. Bij deze groep ‘WandeljeFIT extra begeleid ik mensen die bijvoorbeeld een operatie hebben ondergaan, diabeet zijn om voor hun gezondheid meer moeten bewegen. Met deze groep lopen we een uur. Met de WandeljeFit trainingen gaat het vooral om de leefstijl te veranderen en fitter en slanker worden. Ook voor de mensen die vooral erg van wandelen houden en dit graag samen met anderen doen is er een groep. Zij lopen tussen de 7 en 10 kilometer. En tot slot is er een groep voor mantelzorgers. Zij komen vooral samen om even weg te zijn van de zorgen. Wat is er dan beter dan even samen met elkaar te bewegen?”

We starten meteen met een onverharde ondergrond en lopen via het klimbos het gebied achter de Oude Maas in. ,,Ik heb een nieuwe knie gekregen en daarom loop ik in deze groep”, vertelt een van de dames. ,,Maar het is ook gewoon heel gezellig. Ik ben niet zo’n sportief type, maar bewegen moet.”

Een andere dame vertelt dat ze pas vijf weken meewandelt. Ze moet nodig haar conditie weer opbouwen. ,,In het verleden heb ik ook bij Aad gewandeld. Maar wie kent Aad en zijn vrouw Karin niet? Je komt al snel bij hem uit als je wil sporten”, lacht ze. ,,Ik merk nog niet dat mijn conditie vooruit is gegaan, maar dat komt nog wel. Dat kan je denk ik ook nog niet merken na vijf weken.”

Stevige spieren
Een dame heeft een dubbele hernia gehad in het verleden. ,,Je moet de spieren weer stevig maken. Je zou zeggen, houd rust. Maar dat is niet meer van deze tijd. Je moet juist bewegen. En dan kan je dus het beste wandelen. Aad begeleid je daar goed bij.”

De dames kletsen volop met elkaar. je kan zien dat ze het leuk hebben samen. ,,Waarom zijn er eigenlijk geen mannen?”, vraag ik Aad. ,,Goede vraag. Ze zijn welkom en soms lopen er ook wel mannen mee, maar ik denk toch dat mannen het een te simpele sport vinden. Waarschijnlijk kijken ze vooral sport op zondagavond”, lacht hij.

Routes
Van te voren is de route van de wandelgroep op internet te vinden. Aan de hand van de route kunnen mensen bepalen of ze meelopen. Het gaat altijd door. ,,Alleen met onweer wachten we even tot we vertrekken”, zegt Aad.
De groepen verzamelen altijd in Het Lokaal en sluiten af met een kop koffie of thee. De routes zijn iedere keer weer anders. De route kent Aad als zijn broekzak. Dat blijkt ook wel als de  kwebbelende dames de andere kant oplopen. ,,Ik had eigenlijk die kan op gepland”, zegt Aad. ,,Maar dan gaan we wel die kant op.” De dames lachen en vervolgen het pad.

Aad werkt met strippenkaarten. ,,Je koopt vijf kaartjes voor 10 euro. En bij iedere keer dat je meeloopt, betaal je met een kaartje.” Twee euro per keer, het is een koopje.

Informatie
Kijk op www.sportbalans.nl voor meer informatie. Of bel met Aad Wijntjes via 06-46226208.

De WandeljeFIT Extra groep is klaar voor de start.

Uit de krant

Advertenties uit de krant