Vrijwilligers boden het hospice een kunstwerk aan, waarin hun portretten zijn verwerkt.
Vrijwilligers boden het hospice een kunstwerk aan, waarin hun portretten zijn verwerkt.

Hospice de Reiziger viert klein feestje

Algemeen

BARENDRECHT – Het echte feest voor de vrijwilligers komt pas in het najaar, maar op donderdag 8 juli werd in kleine kring al het eerste lustrum van Hospice de Reiziger gevierd.

Een aantal vrijwilligers, bestuursleden en burgemeester Jan van Belzen kwamen samen in de nieuwe instructieruimte van het hospice. Het was deze dag precies vijf jaar geleden dat burgemeester Van Belzen en voorzitter Warnar met het loslaten van vier witte duiven de opening verrichtten voor het hospice. Bert Pothoven was er toen bij als voorzitter van de Rotary Club Barendrecht, de initiatiefnemer voor het hospice. Tegenwoordig is Pothoven voorzitter van het hospice.
“Het hospice heeft een hele mooie plek in de samenleving weten te bemachtigen. Daar kunnen we heel trots op zijn”, sprak Pothoven. Hij vertelde dat Hospice de Reiziger tot nu toe 350 gasten heeft ontvangen. Daarvan komt een 30 procent uit Barendrecht, 15 procent uit Ridderkerk of Albrandswaard en 25 procent uit Rotterdam. “We zijn een hospice dat ruim bekend is in de regio. Zo was het ook bedoeld.”

Financieel is het hospice vooral afhankelijk van sponsoring en subsidies. Zo heeft dit jaar de gemeente Barendrecht weer een bijdrage geleverd. Soms was het spannend, vertelde de voorzitter. “We hebben een stevig dispuut met de belastingdienst in ons voordeel weten te beslechten. Dat is cruciaal geweest voor ons voortbestaan.”
Momenteel zijn er 140 vrijwilligers. Daarnaast zijn er twee betaalde coördinatoren en werkt er een zorgteam van Laurens.
Normaal verblijven er maximaal zes gasten in het hospice. In verband met corona is dat aantal teruggebracht tot vier. Gelukkig is men erin geslaagd om corona buiten te houden.

Volgens burgemeester Jan van Belzen verdient Hospice de Reiger de onvoorwaardelijke steun van de samenleving. Hij kent het hospice als bezoeker. “Wat is het mooi en waardevol dat iemand in zijn eigen omgeving van overlijden en in de laatste dagen ook nog mensen kan uitnodigen”, aldus Van Belzen.

Er was een cadeau van de vrijwilligers voor het hospice. Met pasfoto’s van de vrijwilligers is een kunstwerk gemaakt. Jos Bosman overhandigde het aan penningmeester Gerrit Doeser en voorzitter Bert Pothoven.

Kookboek

Hospice de Reiziger brengt het kookboek ‘Maaltijden naar wens’ uit, met recepten die zijn samengesteld voor de vrijwilligers. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de burgemeester.

‘Maaltijden naar wens’ kost 14,95 euro en is te bestellen via de website van het hospice:
www.hospicedereiziger.com

Advertenties uit de krant