Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer
FOTO

Horizontaal in de paal: Van paalfitness word je sterk

,,Wat doe je voor sport?"
,,Ik doe aan paaldansen."
,,Wow! Dan moet je wel enorm sterk zijn. Waar doe je dat?"
,,Gewoon in een dansstudio. Kom maar eens kijken."

Dit hoorde ik een paar weken geleden en een uitnodiging om eens bij een les paaldansen te komen kijken, laat ik natuurlijk niet aan me voorbijgaan. Natuurlijk weet iedereen inmiddels wel dat paaldansen echt een sport is, maar hoe zo'n les er precies uitziet? Ik had geen idee.

Door Astrid Potuijt

We waren uitgenodigd bij dansstudio Marleen in Hoogvliet. Twaalf dames in de leeftijd van zestien tot veertig jaar stonden klaar voor de warming-up. Dat ging er al intensief aan toe. Opdrukken en planken bijvoorbeeld. Na de warming-up werden er drie palen in de grond gezet. Ieder deed de oefeningen op eigen niveau. Zo noemde het ene groepje zich 'de ploetermoeders' omdat ze nog niet zo goed waren als het andere groepje. Maar ik vond het er bij hun ook al spectaculair uitzien. Lerares Fitria deed de oefeningen voor. Een 'poolstep' en een 'fireman' hoorde ik haar zeggen, terwijl ze om de paal heen draaide.

Mariska en Ramona zijn beiden zeer bedreven in paalfitness, zoals ze het bij dansstudio Marleen noemen. Mariska beoefent de sport al acht jaar en Ramona zes jaar.  ,,Ik heb zelf dansles gegeven en was er op een gegeven moment een beetje op uitgekeken", vertelt Ramona. ,,Er zat niet echt meer een uitdaging in. Toen ik paalfitness ontdekte, vond ik het meteen heel leuk. Hier moest ik keihard voor trainen om de oefeningen voor elkaar te krijgen. Ik had mijn uitdaging gevonden en nog steeds. Ik heb meegedaan aan een aantal wedstrijden en we treden soms op in het theater met een voorstelling. Voor paalfitness moet je sterk zijn en lenig. Dat sterk zijn, dat word je vanzelf als je veel oefent. Nu ik wat ouder word (38) merk ik dat ik niet meer zo nodig met wedstrijden mee hoef te doen. Maar het blijft mijn sport."

Mariska heeft thuis in de woonkamer een paal. ,,Ik dans een paar keer per week naast het paalfitness en thuis train ik ook. Maar lang niet meer zoveel, want ik heb gewoon een druk leven met mijn gezin, werk en vrienden", vertelt ze. ,,Mijn kinderen vinden het in elk geval ook erg leuk om in de paal te hangen", lacht ze. ,,Binnenkort ga ik een workshop volgen bij de wereldkampioen. Daar kijk ik enorm naar uit. Ik ben zo benieuwd wat ik van haar ga leren."

Paaldansen, het heeft verschillende vormen. Meestal wordt direct gedacht aan 'exotisch paaldansen'. Vrouwen op hoge hakken, mooie jurkjes en sexy bewegingen. Maar dat is een heel andere tak van sport. Paalfitness is puur kracht en lenigheid en geschikt voor allerlei types en leeftijden. Zo krijgt Mariska vaak te horen 'vindt je man zeker wel leuk, dat je dat doet?' Ze lacht. ,,Hij vindt het leuk natuurlijk. Maar op een totaal andere manier dan er wordt gesuggereerd."
Charmane geeft twee keer per week les en volgt vanavond ook de les van Fitria. Ze doet al elf jaar aan paalfitness. ,,Het is een gezellig groepje", vertelt Charmane. ,,We hebben veel lol onder elkaar en omdat ieder op zijn eigen niveau kan trainen, is het voor iedereen geschikt." Ook vertelt ze nog wat polekisses zijn (paalkussen). ,,De blauwe plekken die we hier oplopen", lacht Charmane. ,,Het zijn een soort trofeeën. Hoe meer, hoe beter we getraind hebben."

Ondertussen worden er allerlei prachtige kunsten vertoond. Zelfs de 'Ploetermoeders' hangen horizontaal in de paal en het jongste meisje van zestien jaar kan ook al aardig wat mooie draaien maken. Mariska en Ramona zijn ook een duo en laten mooie, acrobatische oefeningen aan ons zien. De foto's spreken voor zich. Niks exotisch dus, alleen maar heel sterke en vooral gezellige vrouwen die samen plezier aan het paalfitness beleven.

Bij Dansstudio Marleen zijn nieuwe leden altijd welkom. Een gratis proefles hoort ook bij de mogelijkheden. www.jazzdancestudiomarleen.nl.

Meer berichten