Afbeelding

Voorzitter Albrandswaards Landschap gezocht

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Vereniging Albrandswaards Landschap (vAWL) zoekt een nieuwe voorzitter. De driejarige termijn van Dirk van der Ent verloopt en hij geeft aan het stokje door te willen geven. ,,We gaan als vereniging een volgende fase in; een met meer betrokkenheid vanuit de dorpen en met een solide verbinding tussen landbouw, natuur en recreatie."

Van der Ent heeft een compleet beeld voor ogen van hoe de nieuwe voorzitter moet zijn. ,,Een verbinder; iemand die in staat in alle partijen bij elkaar te brengen." Een belangrijk aspect is daarbij de landbouw. ,,Ik wil graag dat gesprekken met boeren mogelijk zijn. Zij zijn een belangrijke partij bij het gebruik en beheer van het landschap."
Een van de moeilijke onderwerpen van de komende tijd, is de ontwikkeling van het Buijtenland van Rhoon. Van der Ent: ,,Wij willen graag een rol spelen in de aankomende gebiedscoöperatie. Het liefst zien wij een coöperatie waarin ook de inwoners van Albrandswaard participeren en gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een korte voedselketen welke door de coöperatie wordt gefaciliteerd. We moeten beseffen dat wij alles om de hoek hebben."
De huidige voorzitter van vAWL zegt dat de vereniging in haar nu driejarig bestaan een goede positie heeft verworven. ,,We hebben contact met alle stakeholders die ertoe doen als het gaat om het landschap. Je kunt denken aan de Provincie en Staatsbosbeheer. En de gemeente heeft de vereniging ook genoemd als een van de partijen die de visie voor natuur en cultuur 2020 moet bewaken."

Vereniging Albrandswaards Landschap ontstond drie jaar geleden toen de gemeente vroeg om een visie voor de polder Albrandswaard. ,,Wij waren een klankbordgroep en werden getipt eens te kijken in de Hoeksche Waard waar de Vereniging Hoekschewaards Landschap in het leven was geroepen. Het is een vereniging met vrijwilligers, gericht op behoud, bescherming, beheer en ontwikkeling van natuur en landschap in de Hoeksche Waard. ,,Wij gingen met de vereniging in gesprek en kregen daar zoveel energie van dat we besloten eenzelfde soort club op te richten in Albrandswaard. Daarbij wilden we kijken of we dan voor elke polder een eigen werkgroep kunnen krijgen", aldus Van der Ent. Ondertussen bestaat vAWL uit een kleine honderd leden en Van der Ent noemt het geven van veldlessen en de kerkuilenkast in de Vlakkeburg aan de Essendijk als twee succesjes van de jonge vereniging. Ook noemt hij werkgroep Kijvelanden. ,,Ze wilden dat gebied omtoveren naar natuur en recreatie, maar uiteindelijk blijft het toch voor de agrariërs. Maar wij houden een vinger aan de pols. En uiteraard hebben we een grote stap gezet met het mee praten over de toekomst van het Buijtenland van Rhoon. We hebben daarbij een klankbordgroep opgericht met een brede samenstelling. De boeren wilden toen niet met ons meedoen, wat ik ook begrijp. Maar jammer vond ik het wel. Maar misschien komt daar nu verandering in."

Binnenkort wordt er een Algemene Ledenvergadering door de Vereniging Albrandswaards Landschap uitgeschreven. Daar zal ook gesproken worden over de visie voor de komende jaren en wordt aan de leden gevraagd hoe zij denken dat de vereniging het beste kan inspelen op de ontwikkelingen. Van der Ent: ,,Ik blijf uiteraard lid en meedenken."

Advertenties uit de krant