Afbeelding

Jonge schakers tonen talenten

Nieuws

ALBRANDSWAARD - ,,Wil je niet gaan zwemmen?”, vroeg zijn moeder. ,,Nee, ik wil gaan schaken. Tegen de wethouder. Zwemmen kan altijd nog.” De mussen vielen bijna van het dak, maar de negenjarige Yuri wist precies wat hij op woensdagmiddag wilde doen: naar het jeugdschaaktoernooi in het gemeentehuis.

En Yuri was niet de enige; er waren flink wat tafels bezet met jonge schakers en ook de wethouders Johan van Wolfswinkel en Jan Backbier waren van de partij. Zij schaakten op meerdere borden tegelijkertijd tegen jonge tegenstanders. Daar bleken zij nog wel een kluif aan te hebben. ,,Ze bieden goed tegenstand”, aldus Van Wolfswinkel. ,,Ik heb tien jaar geleden voor het laatst geschaakt. Maar je verleert het niet.”
Het jeugdschaaktoernooi was de afsluiting van de schaakworkshops, die het afgelopen schooljaar werden gegeven. Naast de gebruikelijke workshops, die sinds 2004 worden gegeven na schooltijd, deden dit jaar ook drie scholen mee aan de pilot ‘school schaken’. Van de basisscholen het Lichtpunt, de Parel en de Valckesteyn waren afgevaardigden naar het toernooi gekomen. Zij speelden tegen elkaar en tegen de twee wethouders.
De drijvende kracht hierachter, Dick Vermeer, hoopt dat meer scholen het school schaken zullen oppikken. Hij verzorgt ondertussen elf jaar lang de workshops. ,,En ik hoop dat hier volgend jaar het dubbele aantal leerlingen zit.”

Advertenties uit de krant