Afbeelding

Column Brandweerman Xander Breuls ‘Oeps’

Column Column

Woensdagavond is onze vaste oefenavond. Dit is de avond waarop wij onze mensen getraind houden voor wat onze vaardigheden betreft. Elk jaar volgen wij een ‘leidraad oefenen’ waarin beschreven staat welke onderdelen wij geoefend moeten hebben. Aangezien wij nogal veel taken hebben is het van belang om alles goed te kunnen en we geen vaardigheid overslaan.

Vorige week was er door de oefenleiding een oefening uitgezet die als doel had om het transporteren van bluswater over grotere afstand te oefenen. Dit heet aanjaagverband en werkt als volgt: 1 brandweerwagen staat bij een waterwinplaats. In dit geval een open water (sloot) in het Valkesteynsebos. Deze brandweerwagen (haler) pompt het water op en pompt het naar een tweede brandweerwagen (blusser). Vanaf deze blusser wordt dan de blussing uitgevoerd. Een leuke en leerzame oefening voor onder andere onze beginnende chauffeur.

Ik was bevelvoerder op de eerste wagen en stapte ter plaatse op het verharde pad uit om de situatie te bekijken en een plan te maken. Ik vertelde de manschappen dat zij de wagen alvast konden gaan keren en dat ik snel terug zou komen om het plan mede te delen. Toen ik net uitgestapt was hoorde ik hoe de chauffeur direct op de plaats ging keren in plaats van iets verderop op een verharde plek. Ik was helaas te laat om hierop in te grijpen en voor ik het wist stond onze wagen tot aan de assen in de blubber. Oeps…

Op dat moment was het belangrijk om onze wagen buiten dienst te melden aangezien wij bij een alarmering niet weg konden. De alarmcentrale kon na het aanhoren van de reden een kleine lach niet onderdrukken en zette de tweede wagen inzetbaar voor Albrandswaard. Oké, dan konden we nu gaan proberen de wagen los te krijgen. Diverse slimme maar onsuccesvolle pogingen verder moesten we helaas toegeven dat we er zelf niet meer uit zouden komen. Ik belde de firma Van der Ent om te vragen of zij met een tractor hulp konden bieden. Zoals vaker stonden zij direct klaar om ons te helpen. Met een grote tractor was het klusje snel geklaard.

Aanjaagverband hebben we niet meer geoefend, maar de chauffeur had wel een belangrijke les geleerd op deze oefenavond.

Volg ons ook op facebook: BrandweerAlbrandswaard en instagram:
@brandweer_albrandswaard

Afbeelding

Uit de krant

Advertenties uit de krant