Light brown bokeh texture background from natural
Light brown bokeh texture background from natural

Column Katinka: De commerciële decaan

Column Column

Twee weken geleden ging ik naar de open dag op de Hogeschool Rotterdam. Niet omdat ik zelf op zoek ben naar een opleiding. Nee, ik was mee met mijn zusje. “Waarom ben je bij deze opleiding aan het kijken?” Mijn zusje antwoordde kort, maar enthousiast “Geen idee, maar drie dagen school lijkt me heerlijk!” Het bleef even stil totdat de docent vroeg: “Heb je ook nog specifieke vragen over deze opleiding?”

Zelf vond ik het kiezen van een opleiding ook heel lastig. Het begon al in 3 havo! Je moet dan je profielkeuze maken. Stress. Klasgenoten hadden stress, vrienden hadden stress en ik had stress. Ik had geen idee wat voor opleiding ik wilde gaan doen en koos daarom de vakken die mij het meest lagen. Na veel gesprekken met de decaan werd het een bèta profiel zonder economie. “Met dit profiel kan je alle kanten uit!”

In 5 havo werd en dan echt tijd om een opleiding te gaan kiezen. Na veel onderzoek wilde ik de opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement gaan doen. Totdat ik las dat economie een VERPLICHT vak was om toegelaten te worden voor deze studie. De decaan had gelukkig nog veel andere leuke andere opleidingen waarvoor ik me wel kon inschrijven. “Je zou ook eens kunnen kijken bij de opleiding journalistiek of rechten, dat is ook superleuk.”

Tegenwoordig gaat het er op de middelbare scholen nog gekker aan toe. Mijn zusje heeft geen idee wat voor opleiding ze wil doen. Vorige maand was ze aan het kijken naar de opleiding gebarentolk(?) en nu wil ze geschiedenislerares worden. Veel klasgenoten van haar hebben ook geen idee welke opleiding ze willen doen en school speelt daar handig op in. De particuliere school Tio kwam een les verzorgen, om te vertellen dat ze allerlei (versnelde) opleidingen hebben waarbij je jezelf kan ontwikkelen. In kleinere klassen, met betere docenten en met duidelijke structuur. “En dat allemaal voor een kleine meerprijs.”

Hoe kan het zo zijn dan zo’n commerciële partij op deze wijze op een middelbare school voorlichting geeft? In het online lesprogramma van studieloopbaan coaching staat er van een andere particuliere school, het Eurocollege, een advertentie. School zou zicht beter druk kunnen maken, dat leerlingen een studie vinden die bij hun past. Zoals de docent tijdens de open dag tegen mijn zusje mooi zei: “Het maakt me niet uit of je hier komt studeren. Als jij maar een opleiding doet waar je blij van wordt!”

Advertenties uit de krant