Jaap Kooimans met de boeken bij het Kasteel van Rhoon.
Jaap Kooimans met de boeken bij het Kasteel van Rhoon.

Lezersfestival in Kasteel

Algemeen

RHOON - Stichting Kasteel van Rhoon houdt traditiegetrouw tijdens de boekenweek het Lezersfestival. Op zaterdag 16 maart komen auteur Tessa de Loo, Anne Eekhout en Auke Hulst naar het Kasteel om meer te vertellen over hun boeken en het schrijversvak. Dit doen ze tussen de drie gangen door die worden geserveerd tijdens deze gezellige avond waarin ook inwoners met dezelfde interesses met elkaar kunnen kletsen tijdens het diner.

‘’Het is ieder jaar weer een mooi evenement”, vertelt Jaap Kooimans van de stichting Kasteel op Rhoon. ‘’Het wordt georganiseerd door de boekencommissie. Deze commissie bestaat op het moment enkel uit Iris van Erve, daarom help ik mee, want het is aardig wat werk om zo’n evenement op te zetten. We zijn dan ook hard op zoek naar vrijwilligers die zich willen aansluiten.”

Het Lezersfeest is een mooie mix van cultuur en culinair. ‘’De auteurs worden geïnterviewd door Lilianane Waanders, (literair) journalist en programmamaker. Bezoekers krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen en kunnen een gesigneerd exemplaar aanschaffen met een persoonlijk boodschap erin.”

‘’Een van de mooie dingen aan dit festival is de goede samenwerking tussen de Stichting en onze uitbater Ad Janssen,” vertelt Jaap. ‘’Zijn keukenbrigade weet onze gasten aangenaam culinair te verrassen. We dineren aan grote tafels. Dus of je nu met je leesclub, je partner of alleen komt, maakt niet uit. Het leeftijdsniveau is divers en we zien ook ieder jaar scholieren of studenten aanschuiven omdat ze bijvoorbeeld een werkstuk over een schrijver maken of juist erg graag lezen.”

Tessa de Loo is vooral heel bekend van haar roman ‘De Tweeling’ waar wereldwijd ruim 1 miljoen exemplaren van werden verkocht. Maar ook ontving zij de Anton Wachterprijs voor haar debuut De meisjes van de suikerwerkfabriek. De afgelopen jaren publiceerde zij de romans Kenau, Een goed nest en Liefde in Pangea.

Anne Eekhout debuteerde in 2014 met de roman Dogma, die werd genomineerd voor de Bronzen Uil voor het beste debuut. In 2016 verscheen Op een nacht en in 2019 Nicolas en de verdwijning van de wereld , dat werd uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren. Met Mary (2021) beleefde Anne Eekhout haar sensationele internationale doorbraak. De vertaalrechten van deze roman zijn aan veertien landen verkocht.

Tot slot Auke Hulst. Hij brak in 2012 door met zijn autobiografische roman ‘Kinderen van het Ruige Land’. Zijn werk is veelvuldig bekroond. Naast schrijver is Hulst ook literatuurcriticus, reisjournalist en essayist voor onder meer NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer, en songwriter. 

Kaarten voor het lezersfestival inclusief het driegangendiner en drankje á 50 euro zijn te bestellen via www.stichtingkasteelvanrhoon.nl/agenda.


Advertenties uit de krant