De Don Boscoschool. Foto: Martijn van Tilborg
De Don Boscoschool. Foto: Martijn van Tilborg

Huisvesting van de scholen

Algemeen

RHOON – Tijdens de commissievergadering van 27 november werd er gesproken over de huisvesting van de Don Boscoschool en werd er ingesproken door mevrouw Verhaege namens omwonden van nieuw te bouwen Julianaschool. 

Mevrouw Verhaege liet weten dat zij als omwonenden niet meegenomen worden in de plannen van de uitbreiding van de Juliananschool, terwijl zij al sinds 2008 brieven van de gemeente ontvingen over de herinrichting van het Park van Rhoon. ‘’23 leslokalen voor 600 tot 700 leerlingen, waarvan 3000 vierkante meter van het park wordt gebruikt”, zei ze. ‘’Dat gaat veel impact hebben op ons woonplezier en de rust in het park. Het park is een geschenk aan de bewoners van Rhoon. Het lijkt wel of er enkel wordt gekeken naar wat fijn is voor de school en niet naar de belangen van de omwonenden en de functie van het park. Er wonen hier voornamelijk senioren die overdag thuis zijn en dus last zullen hebben van de school. Wij gaan ons maximaal verzetten tegen dit onzalige plan, handen af van ons park.”

De locatie van de Julianaschool werd verder niet behandeld in de vergadering.

Don Bosco

Wel was er aandacht voor de dislocatie van de Don Bosco school. De voorkeur van de school en de uitslag van de quickscan spraken over de Veerhuys-locatie. 

Met een aantal aanpassingen zou deze locatie geschikt kunnen zijn op alle vlakken volgens wethouder Mieke van Ginkel. Ook is deze locatie goedkoper, ondanks dat de grond aangekocht moet worden. Om de extra lokalen aan de Havendam te plaatsen, de voorkeur van zowel StemLokaal als NAP, zouden er 53 extra parkeerplaatsen gecompenseerd moeten worden. 

Inspreker

Er werd ook namens de omwonenden van deze locatie ingesproken. Mevrouw Hoogerwerf liet weten dat de dislocatie van Don Bosco slechts twee meter van haar huis zou komen te staan. ‘’Wie bouwt er nu een school op twee meter afstand van een woning? We zijn niet meegenomen in de verdere planvorming. Onze woning is kwetsbaar. Daarnaast maken we ons zorgen over het geluid. Een schoolplein geeft 90 decibel geluid. Ter vergelijking een popconcert 100 decibel. Wij gaan dus zo ongeveer naast een popconcert wonen.”
Mevrouw Hoogerwerf zei ook dat de gemeente de geluidsnormen wil verhogen. Maar Wethouder van Ginkel sprak dit tegen. ‘’Die normen zetten we niet zomaar overboord. Dat kan ook helemaal niet.”

De Omloop

StemLokaal en NAP vroegen nogmaals waarom er niet gekeken werd naar de locatie De Omloop. Hiermee doelden ze voornamelijk op de Julianaschool. ‘’Het lijkt wel een integraal haastplan”, zei Sander Drenth (SL).
Sander van der Kaaij (CDA) vind een schoolgebouw bij De Omloop een onrealistisch scenario. ‘’Er ligt een gedegen onderzoek. En het kost ook veel te veel tijd voordat er bij De Omloop gebouwd kan gaan worden.”
‘’Er zouden bij De Omloop dat 44 te bouwen woningen vervallen”, liet Van Ginkel weten. Maar volgens Fer van der Stam (SL) kunnen die woningen daar best in de buurt gebouwd worden.

In de raadsvergadering van 18 december zal er nogmaals gesproken worden over de permanente uitbreiding van de Don Bosco school op de Veerhuyslocatie. 

Er wordt dan aan de raad verzocht om een totaalkrediet van 450.000 euro beschikbaar te stellen voor de nodige vervolgstappen.

Op 9 oktober werd er ook over de scholen gesproken. Lees dat artikel hier.

Advertenties uit de krant