Lennard Goudriaan: ''Ik dacht als ik sprong ooit wil wagen, moet ik het nu doen.
Lennard Goudriaan: ''Ik dacht als ik sprong ooit wil wagen, moet ik het nu doen." Foto: Leonard Walpot

Lennard Goudriaan op de Tweede Kamer lijst van het CDA

Algemeen

ALBRANDSWAARD - De CDA lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen is vorige week vastgesteld. Op plek 27 staat de naam van een bekende Rhoonaar: Lennard Goudriaan (47). Hij is al dertien jaar politiek actief en sinds 2015 betrokken bij het CDA. Goudriaan voert vanaf nu campagne en hoopt op voldoende voorkeurstemmen. 

Bert Euser sprak hem dertien jaar geleden aan. ‘’Omdat ik me voor mijn werk met maatschappelijke thema’s bezighoud, vroeg hij me of de politiek dan niets voor mij was. Zo rolde ik erin. Ik ben fractievoorzitter geweest en heb een mooie tijd bij EVA gehad.” Na vijf jaar stapte hij over naar het CDA. ‘’Ik vind het erg fijn om mijn maatschappelijke steentje bij te dragen. Nu doe ik dat in Albrandswaard als raadslid en zou dat ook graag landelijk willen doen.”

Lennard heeft een geboren aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor hij rolstoelafhankelijk is. ‘’Het bewegen is voor mij ingewikkeld. Ik kan autorijden in een aangepaste auto en als ik lange dagen maak, vraag ik of iemand mij naar een bepaalde locatie kan brengen of dat ik mee kan rijden. Niet dat ik het dan niet meer kan, maar ik verdeel mijn energie graag.”
Naast de politiek werkt Lennard bij gemeente Nissewaard als coördinerend beleidsadviseur en zit ook in de adviesraad van de sociale verzekeringsbank. Te druk vindt hij het niet. ‘’Ik doe deze dingen allemaal erg graag en vind het echt heel belangrijk om hard te maken voor politieke zaken en des te meer voor mensen voor wie de regelingen vaak te complex zijn. Door mijn eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het kan zijn dat mensen met een beperking ook mee moeten kunnen doen in de samenleving. En dat wordt ze niet altijd even makkelijk gemaakt. Dan kan je aan de kant blijven zitten of meedoen. Ik heb voor dat laatste gekozen.”

Er zijn veel onderwerpen belangrijk, maar Lennard houdt zich extra bezig met inclusiebeleid, wonen en onderwijs. ‘’Ik vind dat iedereen naar vermogen mee mag doen. Dat je ondanks eventuele beperkingen, toch een samenleving creëert die dat mogelijk maakt. Onderwijs omdat het de basis is voor je persoonlijke ontwikkeling en wonen spreekt voor zich. De woningnood is hoog in heel Nederland.”

‘’Het mooie aan Nederland is dat als je echt iets wilt en je gaat ervoor, dat er dan ook mogelijkheden zijn. Ik word gewoon serieus genomen en loop nooit tegen vooroordelen aan. Maar dat is niet bij iedereen zo. Ik zie verschraling om me heen. Mensen met een handicap krijgen minder makkelijk een baan, het is net iets lastiger om je leven vorm te geven. Moeilijker om een woning te krijgen, je moet maar precies weten op welke voorzieningen je recht hebt”, somt Lennard op.
‘’Laten we weer die toegankelijke overheid terughalen. Het omzien naar elkaar. Ik ben heel blij dat ik in een land als Nederland ben geboren, omdat ik die kansen krijg. Als je ziet dat als de dingen gaan zoals jij denkt dat ze moeten gaan word ik heel blij dat ik een bijdrage kan leveren. Dat is ook meteen mijn motivatie om de Tweede Kamer in te gaan.”
Politieke interesse is er altijd bij Lennard geweest. ‘’Ik dacht als ik sprong ooit wil wagen, moet ik het nu doen”, lacht hij.

De CDA-ers uit Albrandswaard zijn heel enthousiast en willen Lennard op alle vlakken ondersteunen en supporten. De aankomende weken legt Lennard samen met andere kandidaten van het CDA werkbezoeken af en gaat thema’s ophalen.

‘’Maak gebruik van je stemrecht”, voegt hij nog toe. ‘’Ik zou het geweldig vinden als de lezers op mij stemmen, maar laat vooral je stem niet verloren gaan.” Op 22 november vinden de tweede kamer verkiezingen plaats.

Advertenties uit de krant