Marlies Burger en wethouder Mieke van Ginkel.
Marlies Burger en wethouder Mieke van Ginkel.

Alzheimercafé wordt op 5 april feestelijk geopend

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Herkennen en erkennen. En vooral: het taboe doorbreken. Met acties en activiteiten wil Albrandswaard niet alleen op papier een dementievriendelijke gemeente zijn. 

Door Astrid Potuijt

,,Mensen worden steeds ouder en daardoor komen er ook steeds meer mensen met dementie bij”, vertelt wethouder Mieke van Ginkel. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen weet hoe je om kan gaan met mensen met dementie. Wij willen de mensen graag tools geven. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedereen weet hoe hiermee om te moeten gaan of weet hoe je kunt helpen of begeleiden. Allemaal met de gedachte dat we hier in Albrandswaard lang en gelukkig kunnen leven.”

Om te voldoen aan de dementievriendelijke gemeente gaan de gemeente en Welzijn Albrandswaard activiteiten organiseren, mantelzorgers ondersteunen en wordt het Alzheimercafé opgericht.

,,Op 5 april is het eerste Alzheimercafe”, vertelt Marlies Burger, projectleider. ,,Daarna iedere eerste dinsdag van de maand. Lotgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten en er wordt informatie aangeboden. De avond wordt geleid door een gespreksleider die veel kennis heeft over dementie. Er zijn casemanagers aanwezig die antwoord kunnen geven op alle vragen. De eerste avond gaat over alle vormen die er zijn van dementie. Na afloop kunnen de bezoekers informatie met elkaar uitwisselen. Zo kan iemand die in de eerste fase van dementie zit met een familielid tips krijgen van een lotgenoot die al veel langer meeloopt als mantelzorger. Het café is voor iedereen. Ook voor mensen die niet direct mantelzorger zijn, maar bijvoorbeeld wel de buurvrouw willen helpen of een ander persoon in hun omgeving.”

Taboe
,,Er hangt nog een taboe om dit onderwerp heen”, zegt Mieke van Ginkel. ,,Er is vaak schaamte bij de mensen die het hebben en ook voor de mantelzorgers. Daarom is het zo belangrijk dat anderen weten hoe ze er mee om kunnen gaan. We moeten het bespreekbaar maken.”

Trainingen
,,Ook gaan we starten met voorlichting en trainingen”, vertelt Marlies Burger. ,,Jolanda Nederlof van de Agros Zorggroep gaat deze trainingen geven. Zij kan er alles over vertellen. De trainingen zijn voor groepen mensen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligers of winkelpersoneel van de supermarkt. Zij leren wat dementie is, hoe ze het kunnen herkennen en weten hoe ze kunnen handelen. Als je de signalen kunt opvangen, kun je met geduld deze mensen veel beter helpen.”

Als voorbeeld haalt Marlies een situatie aan met een man die een andere geboortedatum noemde dan er op zijn id-kaart stond. Dit ontaarde in een tien minuten durende discussie. ,,Dat was niet nodig geweest, als deze medewerker de signalen had opgevangen en had begrepen dat de man in de war was. Door de trainingen herkennen mensen dit veel sneller.”

Winkeliers
,,We beginnen met contact te zoeken met alle winkeliers. We moeten met elkaar onderzoeken hoe we de trainingen het beste kunnen geven. We kunnen denken aan een video voor nieuwe medewerkers of misschien een herhaling eens in de zoveel tijd.”

,,Ik denk dat iedereen straks wel iemand kent met dementie”, zegt Mieke van Ginkel. ,,Als je bedenkt dat twaalf procent van de ouderen dementie krijgt en als de bevolking stijgt, worden dat dus steeds meer mensen.” 

Routekaart
Er zijn meerdere websites waar veel informatie te vinden is over dementie. Zoals www.geheugenstandpuntbar.nl, www.alzheimer-nederland.nl en www.dementie.nl. Maar er komt ook een routekaart voor Albrandswaard waar op komt te staan waar men terecht kan. Zo staat er dan bijvoorbeeld op dat Het Hoorhuys in Rhoon een speciale stoel heeft en meer tijd uittrekt voor mensen met dementie. Door deze kaart kunnen de mantelzorgers snel handelen en weten ze precies waar ze heen kunnen.

Respijtdagen
Dan komen er ook nog respijtdagen. Deze dagen zijn speciaal voor de mantelzorgers van mensen met dementie. Zij hebben vaak weinig tijd voor zichzelf.
Burger: ,,Daar gaan we bijvoorbeeld een lunch, een uitje of een workshop voor organiseren. Argos heeft aangeboden om op dat soort dagen de mensen met dementie op de dagbesteding te laten doorbrengen. Zo kunnen de mantelzorgers onbezorgd genieten van een uitje.”

Het Alzheimercafé
Het Alzheimercafé start op 5 april in De Boekenstal van 19 tot ongeveer 21.30 uur. De toegang is gratis en iedereen die meer wil weten over dementie is welkom. Omdat het de eerste keer is, wordt het een feestelijke bijeenkomst met een hapje en drankje.

Aanmelden voor deze eerste bijeenkomst kan via Jolita Groeneveld: j.groeneveld@welzijnalbrandswaard.nl of 010-501 8322.

Advertenties uit de krant