Leoncine en Ron de Geus.
Leoncine en Ron de Geus. Foto:

Een school bouwen van de opbrengst van vanillestokjes

Algemeen

RHOON - Het verhaal van Leoncine de Geus begint triest. Ze groeide op in Madagscar ver onder de armoedegrens. Haar ouders verbouwde rijst, maar daar was niks mee te verdienen. 

Door Astrid Potuijt

Ze was 26 toen Ron de Geus haar naast een restaurant vond. Hij was op vakantie in het land en had net gegeten en gaf zijn overgebleven eten aan Leoncine. Ze had ernstige migraine en was ondervoed. Ron besloot haar naar het ziekenhuis te brengen, waar ze na twee weken weer aardig was opgeknapt. Toen moest Ron ook weer naar huis, maar Leoncine en haar familie bleef hem bezighouden. Hij ging de maand erna weer terug en zo bouwde het stel een band op. Er was toen nog geen sprake van een romantische relatie, maar dat groeide in de loop der jaren. Ron investeerde in een vanilleplantage zodat haar ouders geld konden verdienen. Leoncine leerde de Nederlandse taal en in november 2019 kon ze via de Nederlandse ambassade in Narobi (Kenia) een inburgeringsexamen doen. Ron haalde Leoncine en haar dochter Naomi (nu 8 jaar) op in Kenia en nam ze nadat de benodigde papieren ingediend waren, mee naar Hoogvliet. Dit alles vond plaats net voordat de pandemie begon. In 2020 verhuisde het nieuwe gezin naar Rhoon.

,,Ik moest het meeste wennen aan het Nederlandse eten”, zegt Leoncine lachend. ,,Stampot.” Ze kijkt er niet blij bij. ,,De mensen zijn erg aardig, vooral de familie van Ron. En natuurlijk was het Hollandse weer wennen. Het is hier altijd koud.”

Vanillestokjes
,,Ik wilde graag werken”, vertelt Leoncine in verassend goed Nederlands. ,,Ik besloot de vanillestokjes van mijn ouders in Nederland te gaan verkopen zodat ik de opbrengst weer terug kon geven aan mijn familie.” Inmiddels bestaat de webshop een jaar en worden er verschillende kruiden en vanille verkocht. Sterrenkoks hebben de vanille uit Madagascar ontdekt en bestellen dozen tegelijk bij Leoncine. ,,We zijn begonnen met een bouwen van school.” Leoncine pakt er een aantal video’s bij. Ze zijn bezig met de fundering aan te leggen. ,,Ze werken met vijf mannen aan de school. Alles gaat met de hand”, verduidelijkt ze. ,,Het wordt een school met een dokterspost erbij. De kinderen van arme ouders kunnen gratis naar school komen. Ook de dokter zal gratis zijn voor deze kinderen.”

Alles zelf
In Madagascar werkt de familie van Leoncine hard. Ze doen alles zelf van het omspitten van het land tot het plukken en drogen van de vanille. En alles handmatig, want machines hebben ze natuurlijk niet. Leoncines zus brengt de vanillestokjes met de bus, een rit van twee dagen, naar de luchthaven, waar het via DHL naar Rhoon toekomt.

Stichting
De school kost rond de 35.000 euro. Dus daar moet Leoncine nog hard voor werken. ,,We zijn nu bezig om van het bedrijf een ANBI stichting te maken”, vertelt Ron. ,,Op dit moment gaat alle winst naar Madagascar, maar met een stichting zal er meer overblijven.”

Leoncine zou het liefst iedereen in Madagascar helpen. Inmiddels heeft ze ervoor kunnen zorgen dat haar eigen familieleden goed te eten hebben, eigen huisjes bewonen, schoon drinkwater hebben en dat haar nichtjes en neefjes naar school kunnen. Daarnaast zijn er inmiddels al vele andere families die ze heeft kunnen helpen. 

Bestellen of doneren
Via de website www.vanillemadagascar.nl zijn de producten stuk voor stuk te bekijken en te bestellen. Donaties voor haar projecten zijn ook welkom. 

Bestuur gezocht
Voor het oprichten van de stichting is het stel nog op zoek naar een penningmeester en een secretaris. ,,Mijn eigen familie wil graag helpen, maar bij een ANBI stichting is het niet toegestaan dat er familie in het bestuur zit. Dus als er mensen zijn die ons hierbij willen helpen, dan horen wij dat graag.”

De vanillestokjes worden verwerkt in Madagascar

Advertenties uit de krant