Gemarkeerde bomen in de Johannapolder.
Gemarkeerde bomen in de Johannapolder.

Bomenridders blijven strijden voor meer bomen

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Het geitenwollensokkenimago is al jaren geleden naar de achtergrond verdwenen, het onderwerp is helemaal van nu en ze staan er niet meer alleen voor. De hele wereld praat over het klimaat en hoe belangrijk bomen zijn. Deze aandacht is er ook bij de gemeente, hoewel de Bomenridders regelmatig lichtelijk teleurgesteld zijn in gemeente Albrandswaard. Plannen en ideeën worden enthousiast ontvangen, maar er worden vaak te weinig stappen gezet.

,,Ze zeggen A, maar zelden B. Wij hopen altijd op meer doorpakken”, zegt Maret Rombout. ,,tijdens een presentatie van de Bomenridders over een gedenkbos is iedereen in de raad enthousiast, geen mitsen en maren. Maar er wordt niet gesproken over het beheer, zitten er leidingen, wie moet het betalen, is het er gewenst, terwijl dat de vragen zouden zijn die de gemeenteraad aan de wethouder zou moeten stellen. Dat zou een eerlijkere reactie zijn. Nu krijgen we valse hoop, zoals bleek bij de uitreiking voor de duurzaamheidsprijs.”

“Vorige week werd er eindelijk besloten om de 5 hectare bomen die gekapt zijn bij de Rhoonse Stort, te compenseren”, vertelt Wim Gé. ,,De Bomenridders hebben hier keer op keer aandacht voor gevraagd. We zijn blij dat het dit voorjaar gaat gebeuren rond de Rhoonse Baan. Ook gaat de gemeente een werkgroep starten om een alternatief plan met meer draagvlak te maken voor de Johannapolder. Dat juichen we toe. Het idee om een Tiny Forest bij scholen op te zetten wordt nu opgepakt. Met deze ontwikkelingen zijn we heel blij.”

Omdat de Bomenridders het goed in de gaten houden, wordt meer aandacht op de bomen gelegd. Wim Gé: “Er is op veel plekken helaas sprake van de Essenstarksterfte. Vaak wordt dan meteen gezaagd. Er wordt ons inziens te weinig gekeken of de bomen nog te behouden zijn. Dat zal met kosten en beheer te maken hebben. Maar dat is doodzonde. Neem de Johannapolder. Er staan overal oranje stippen op bomen die gekapt moesten worden. Nu er veel rumoer over geweest is blijkt dat het misschien ook anders kan. Het verbaast ons ook dat deze kap niet eens een issue in de gemeenteraad is geweest.”

,,In het Valceksteynse bos zijn ook veel bomen gekapt”, vervolgt Maret. ,,En dat is ook niet alleen vanwege essentaksterfte. Er wordt zoveel gekapt in en om de gemeente, maar niemand lijkt dit in samenhang te zien. Daarom blijft onze aandacht nodig”

Een van de grote teleurstellingen is dat de Boomfeestdag al drie jaar niet meer gevierd is. ,,Heel erg jammer, want het is leuk en educatief voor kinderen en natuurlijk heel belangrijk dat er regelmatig nieuwe bomen worden geplant. Maar er is geen grond beschikbaar om bomen te planten. Telkens weer moeten we wachten op planvorming voor een gebied. Dit duurt ons steeds te lang en we begrijpen dit dan ook niet”, zegt Wim Gé

De bomenridders kijken ook naar de nieuwbouwplannen bij de Omloop en het Antes terrein. Maret: “Daar staan ook bomen en nergens in de plannen zie je die bomen terugkomen. Worden die allemaal gekapt? Komt er wat voor terug? Daar willen we zeker de nadruk op leggen. Het is belangrijk dat er huizen komen, maar de bomen zijn net zo belangrijk. Als de gemeente hier zelf niet voldoende voor op komt, zullen wij dat wel doen. De gemeenteraad heeft in meerderheid een motie aangenomen om goed te kijken naar de bomen op het Antesterrein. Dat is een kleine stap.”

De Bomenridders hebben een lange adem nodig. Ze voeren veel gesprekken met de gemeente, maar het gaat ze allemaal te langzaam. Maar ze blijven strijden, want het is algemeen bekend dat bomen belangrijk zijn, dat we niet zonder bomen kunnen en daarnaast is Albrandswaard een groene gemeente en dat moet vooral zo blijven. Maar wat is nu de reden dat veel van deze mooie plannen niet verder komen dat enthousiaste reacties van de raadsleden? Wordt het op de lange baan geschoven, is het niet belangrijk genoeg of is het echt zo ingewikkeld om stukjes grond vrij te maken om een aantal bomen te planten? 

Reactie vanuit de gemeente

‘Vanuit de gemeente wordt inhoudelijk niet gereageerd op dit artikel. We constateren dat er vanuit De Bomenridders allerlei aannames gedaan worden en beelden geschetst zijn die niet zoveel met de huidige realiteit over de gang van zaken te maken hebben. Het klopt dat we als gemeente in gesprek zijn met De Bomenridders over diversen uitdagingen de afgelopen periode. Des te verbaasd zijn we over dit artikel. Wij zijn van mening dat deze actie van De Bomenridders politiek bedrijven is via de krant. Dat is niet hoe ons democratisch systeem in elkaar zit. De gemeenteraad neemt de besluiten, niet De Bomenridders via de publieke opinie en de krant.’

Advertenties uit de krant