Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: M.Whitlau
Waar ken ik jou van?

Evelien Ligthart (29)

Waar kennen we jou van?
Van mijn Mini Cooper met gouden letters. Ik ben eigenaresse van Evelien Uitvaartverzorging. Ik ben op mijn achttiende in Rhoon komen wonen en woon nu in Poortugaal. Mensen kennen mij ook van Lichtjesavond 2018, het 4 & 5 mei comité en mijn voormalige wolwinkel Briljant Crochet in Villa van Alles.

Hoe is het in de uitvaartverzorging?
Het is mooie beroep van de wereld. Ik kreeg affiniteit met deze branche toen ik tien jaar geleden tijdens mijn studie SPH erover leerde. Tijdens mijn stage overleed een cliënt, wij konden toen niets meer doen, maar ik merkte dat juist daar graag bij wilde ondersteunen. Het overlijden van mijn nichtje, leerde mij hoe belangrijk het om afscheid te nemen op een manier die écht bij je past. Na mijn studie wilde ik dit vak in. Een bedrijf in Schiedam bood mij zes jaar geleden een stageplek aan, daarna werkte ik een jaar in een crematorium en nu werk ik sinds anderhalf jaar voor mezelf.

Hoe is jouw gezinssituatie?
Ik woon samen met mijn dochter Jintel van bijna zes jaar en zoon Rune van bijna drie jaar. Ik heb een goed co-ouderschap met hun vader en heb ik sinds een tijdje een fijne latrelatie.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik denk meteen aan een middag – ik zat denk ik in groep zeven - toen ik met mijn vriendinnetje Daniëlle alleen thuis was en we met een matras via de trap naar beneden gleden. Deze herinnering staat symbool voor de onbezorgdheid in mijn jeugd.

Waar word je gelukkig van?
Het krijgen van een doosje bonbons en flesje rood, bolletjes wol (ik haak erg graag) en met een kop koffie en laptop werken in een leuk koffietentje.Waar ben je verdrietig om geweest?

Waar ben je verdrietig om geweest?
Om verliessituaties en het gevoel van onrecht.

Welke toekomstdromen heb je nog?
Een groter huis. Dit huis is perfect voor nu, maar in de toekomst wil ik graag weer een zolder en een tuin. Ik heb plannen om ook mijn bedrijf uit te breiden en een verschil te gaan maken in de uitvaartbranche.

Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?
Open, ruimdenkend, vrolijk en spontaan. (Lachend) Een vriendin van mij zei eens 'Je bent zo'n vriendin die niets gek of vreemd vindt'.

Hoe sta je 's morgens op?
Ik ben absoluut geen ochtendmens. Ik werk 's avonds liever drie uur door dan dat ik tien minuten eerder op moet staan. Ik ontbijt negen van de tien keer niet of onderweg Ik zou weleens wat meer ritme in mijn dag mogen hebben, maar dat is met mijn werk een uitdaging.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?
Als er hier een Milka chocoladereep op tafel ligt, kan ik daar echt niet vanaf blijven. Ook zeg ik altijd 'ja' als iemand mij om advies of hulp vraagt. Dat iemand mijn advies vraagt, geeft toch een goed gevoel.

Wat zijn je angsten?
Ik heb vooral angst voor angst. Zoiets als de wet van Murphy. Aan de andere kant maakt dat me scherp en gecontroleerd.

Wat vind je stom?
Vooroordelen en taboes

Wat heb je geleerd van je moeder?
Laat altijd de deur open staan. Ook al is het maar op een kiertje.

Waar kijk je naar op televisie?
De televisie staat hier onder het stof. Hij gaat aan voor de kinderen om Peppa Big te kijken. Zelf kijk ik nauwelijks. Ik ga hooguit eens zitten voor een goede documentaire.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?
Er ligt hier een deurmat waarop 'portemonnee, huissleutels en telefoon' staat. Ik zou willen dat ik deze deurmat niet meer nodig had. Ik vergeet met regelmaat wat. Het gekke is dat ik voor een uitvaart tienduizend dingen perfect kan regelen en op privégebied vaak iets kwijt ben. Is het teken van een perfectionist.

Wie heb je voor het laatst gebeld?
De vader van Jintel en Rune, hij had Jintel thuisgehouden met koorts en vroeg om wat overleg.
Het heerst overal op het moment.

Wat is je favoriete quote?
Loslaten lost veel op. Deze quote staat ook op het beginscherm van mijn telefoon.

Wil je nog iets toevoegen?
Laten we weer met elkaar face tot face gaan praten in plaats van al dat digitale contact. Ga koffie drinken, praat met elkaar, zie de reactie van de ander. Kortom: echt contact maken. Ik ben zelf van de smartphonegeneratie, maar pleit voor een wereld waarin we meer reallife contacten hebben.

Ook iemand opgeven voor deze rubriek? Mail naar astrid@baruitgeverij.nl.

Meer berichten