Afbeelding

GroenLinks wil verbod op oplaten ballonnen

Algemeen

ALBRANDSWAARD – GroenLinks roept de gemeente op om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. ,,Ballonnen staan in de top vijf van het meest gevonden zwerfafval op de Noordzeestranden. Het is nodeloos afval, dat niet alleen het milieu vervuilt. Het wordt door dieren aangezien voor voedsel, waardoor zij verstopt of verstrikt raken. En er zijn genoeg duurzame initiatieven die ook feestelijk zijn", betoogde fractievoorzitter James Scharink.

,,Is dit geen proefballon?", grapte wethouder Mieke van Ginkel in haar eerste reactie. ,,We zijn bezig met het ontwikkelen van een evenementenbeleid. Daarin willen we deze oproep betrekken. Ik moet me erin verdiepen, dus ik kan nog geen toezeggingen doen."

Alle fracties noemden het een sympathiek idee, maar er waren nog veel vragen over de vorm die een ballonverbod zou moeten krijgen. ,,Waarin moeten we dit opnemen, zodat het het meest doeltreffend is?", vroeg Jolanda Ram (VVD). ,,Het evenementenbeleid van de gemeente ziet bijvoorbeeld niet toe op scholen of bruiloften", voegde Richard Steger (NAP) toe. CU-SGP wees op de kosten van handhaving.

Advertenties uit de krant