Logo deschakelalbrandswaard.nl

Vijftien jaar 't Wapen van Poortugaal

POORTUGAAL – Het was een ouderwetse kleine, bruine kroeg. Met daarachter een grote feestzaal voor alle feesten en partijen van het dorp. ,,Je kon er jenever drinken en een broodje bal bestellen." Kate Huizer bouwde het grote pand aan de Dorpsstraat 16 echter om tot een café-restaurant, waarbij ze de oudheid liet zegevieren met overal ridders en jonkvrouwen.  Op 16 januari vierde de eigenaresse met haar personeel, klanten en dorpsgenoten feest voor het derde lustrum van 't Wapen van Poortugaal.

Op 10 oktober 2000 werd 't Wapen van Poortugaal gekocht, op 10 januari 2001 ging het café-restaurant open. Van de vijftien jaar dat het etablissement nu bestaat in de huidige vorm, neemt Kate er dertien alleen voor haar rekening als enige eigenaar. Het restaurant oogt warm, heeft een uitgebreide kaart en er is veel werk verricht aan de inrichting. Het is bijna alsof je je in een kasteel waant. Er zijn muurschilderingen en enorme kroonluchters. Het mooiste is de wand waarop Kate, haar ouders en haar drie kinderen in een Middeleeuwse setting zijn afgebeeld. ,,Het schilderij is ook een eerbetoon aan mijn vader."

Kinderen
Daarbij, en daarmee onderscheidt Kate zich ook, is 't Wapen van Poortugaal zeer kindvriendelijk. ,,Ik wil benadrukken dat dit geen kinderrestaurant is, maar kindvriendelijk. Ik wil dat mensen hier echt uit eten kunnen gaan. Dus: rustig en lekker eten en kunnen kletsen. Het voorste gedeelte is kindvrij, achterin in de zaal mogen de gezinnen. Er is daar ook een aparte speelkamer, inclusief ballenbak en oppas van 17 tot 20 uur. Kinderen die met hun ouders binnenkomen, weten vaak ook niet hoe snel ze hun jas moeten uittrekken en naar de ballenbak rennen.
De functie van dorpskroeg is echter nooit verloren gegaan. ,,Zeker op donderdag en vrijdag is het vrij druk aan de bar", aldus Kate.

Voor iedereen
De geboren en getogen Poortugaalse moet wel erkennen dat de recessie het niet altijd gemakkelijk heeft gemaakt voor 't Wapen. ,,We hebben daarom voor diversiteit gekozen. We hebben de prijzen op de kaart laag gehouden, maar mensen die duur willen dineren, kunnen hier ook terecht. We hebben alle keus. In 2015 hebben we een heel mooi jaar gedraaid, maar het was toch ook zwaar. Er gaan steeds meer ondernemers weg op het dorp. Je moet dan overleven op je naam. Want je hebt hier geen winkelend publiek dat na het shoppen 'even gezellig een hapje gaat eten'. Het mooie is dat wij een vaste klantenkring hebben opgebouwd, maar ook nog steeds nieuwe mensen ontmoeten. We zitten op zaterdag altijd vol."
Daarnaast zijn er allerlei proeverijen opgestart in 't Wapen en kunnen mensen ook kiezen voor een high tea, high wine of high beer. ,,En we doen ook kraamfeesten, bruiloften en meer. Andere activiteiten zijn de pubquiz en een après-ski feest. We verzorgen tegenwoordig ook catering."

Team
,,Show must go on", is het motto van Kate. ,,Ik heb altijd hard gewerkt, want ik heb een bedrijf te runnen. Haar personeel is erg belangrijk. ,,Het voelt meer als familie. Dat komt ook door de vele uren die je werkt; ik zit meer hier dan thuis." Kate heeft veel vertrouwen in de toekomst met haar mensen om zich heen en het aantrekken van de economie. ,,Ik kon zien dat 2015 een ander jaar was. De mensen gaan er na de recessie weer in geloven. Wat we gezaaid hebben, kunnen we nu oogsten."

Meer berichten