Light brown bokeh texture background from natural
Light brown bokeh texture background from natural

Column Katinka: De zeikwijzer

Column Column

Bij ons thuis is het traditie om op kerstavond naar een gezellige kerstfilm te gaan. Ook dit jaar gingen we daarom weer met z’n vijven de auto in, op weg naar de bioscoop. Mijn zusje van 16 jaar had de film uitgekozen en de kaartjes geregeld. Enthousiast gingen we naar binnen en liet mijn zusje de kaartjes scannen. “Mag ik je ID-kaart zien?” vroeg de mevrouw achter de kassa aan mij. Mijn (kleine) zusje liep zonder blik of blozen gewoon door.

Ik was verbaasd. Niet alleen omdat ik 18 jaar ben, maar ook omdat mijn zusje ons overtuigd had dat we zoals elk jaar naar een gezellige kerstfilm zouden gaan. Nou, niet dus! Ze had kaartjes gekocht voor de film ‘Viliont Night’. En geloof me: dit was zeker GEEN zoetsappige kerstfilm. De Kerstman heeft in de film namelijk ook een hele andere kant… De leeftijdsgrens van 16 jaar is goed voor deze film (als je niet zo’n watje bent als ik natuurlijk). Goed dat hierop gecontroleerd wordt bij bioscopen, zodat er geen kinderen van 15 jaar deze film gaan kijken. Maar toen ik hoorde dat het leeftijdskeuring van de film Pietje Bell omhoog is gebracht naar 12 jaar dacht ik echt ‘Hoe dan?’

Dat de leeftijdskeuring is aangepast komt door enkele klachten van ouders, omdat kinderen nachtmerries krijgen van de scènes waarin geweld tegen kinderen te zien is. Dus er is kennelijk al 20 jaar geen klacht geweest. Je mag ook zeggen tegen de klager: “Dank voor de klacht, we doen daar NIKS mee.” Op de basisschool krijgen kinderen van tien jaar les over panseksualiteit, maar de film Pietje Bell kijken kan natuurlijk echt niet. Pietje Bell is de film die ik toen ik klein was elke kerst keek. Misschien wel zes keer per jaar. Op school, op de BSO, thuis en bij vriendinnetjes. Waarom wordt deze adviesleeftijd verhoogt naar 12 jaar? Wat is er eng aan? Deel 1 van Harry Potter met als kijkwijzer: ‘9 jaar en ouder’ is veel enger!

Het is natuurlijk een adviesleeftijd. Er wordt niet net als bij de bioscoop een ID-kaart gevraagd als je de film wil gaan kijken. Maar het is gewoon niet uit te leggen dat na 20 jaar de leeftijdsgrens voor deze gezellige familiefilm naar 12 jaar is gegaan.

Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling! Ik ben nog aan het twijfelen voor de actiefilm die we tijdens oud en nieuw gaan kijken. Welke zou jij kiezen: John Wick of Pietje Bell?


Uit de krant

Advertenties uit de krant