Afbeelding

Column brandweerman Xander: Eerste brand

Column Column

In mijn vorige column heb ik ons korps en mijzelf aan je voorgesteld. Allemaal leuk en aardig, maar je wil natuurlijk ook lezen over wat we nu eigenlijk allemaal doen als brandweer in Albrandswaard. Misschien hoor je onze sirene of zie je ons ergens staan. Op Facebook en Instagram kun je soms wel zien wat we doen, maar nooit hoe we dat zelf meemaken. Dat zal ik hier af en toe gaan doen. 

Op 24 oktober gingen onze pagers met de melding van een zolderbrand op de Willem de Kooning Allee in Rhoon. Op die dag was ik ingeroosterd als manschap, dus ik stapte achter in onze wagen. Daar zat ik met collega Mieke (net klaar met haar opleiding manschap), Danny en zijn zoon Jelle. Toen de chauffeur en bevelvoerder er ook waren gingen de zwaailichten en sirenes aan en reden we snel richting het adres. Gelukkig kregen we aanrijdend al door dat er niemand thuis was. Aangezien dit de eerste brand voor Mieke was, heb ik met haar nog even besproken dat we rustig gingen kijken wat de situatie was en dan stap voor stap de brand zouden gaan zoeken en blussen. 

Eenmaal ter plaatse zagen we rook uit het zolderraam. De buurman kon gelukkig de voordeur voor ons openmaken. Onze bevelvoerder gaf ons de opdracht om met een straal hoge druk binnen te verkennen en op zoek te gaan naar de brandhaard. Na het snel scannen van de benedenverdieping ging Mieke voorop de trap op. Als je de trap op loopt, loop je met je hoofd de rooklaag in en is het zicht helemaal weg. Dan gaat het dus om luisteren, tasten en proberen met een warmtebeeldcamera op zoek te gaan naar de oorzaak van de brand. Mieke moest natuurlijk even wennen, maar deed het allemaal goed. Na het lokaliseren van de brandhaard bleek het een redelijk kleine brand te zijn die wel veel rook had veroorzaakt. Met een tevens meegebrachte Co2 blusser was de brand snel uit en konden we gaan ventileren. De oorzaak bleek een warmtepomp te zijn. Die hadden we nog nooit meegemaakt! En achteraf blijkt niemand in Nederland dat ooit te hebben meegemaakt; dit was voor het eerst dat er een warmtepomp in brand was gegaan in Nederland. Zo zie je maar: de eerste brand van je carrière kan zomaar de eerste ‘warmtepomp-brand’ van het land zijn. Goed gedaan Mieke! 

Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/BrandweerAlbrandswaard en Instagram: @brandweer_albrands
waard.

Foto 112Rijnmond.

Advertenties uit de krant