Afbeelding

Column Xander Breuls: Even voorstellen

Column Column

In navolging van de politie is het vanaf deze maand aan de brandweer om de lezer een beetje inzicht te geven in de veiligheidsdiensten bij ons in de gemeente. Als het goed is heb je weinig of geen ervaringen met ons. Laten we dat vooral zo houden. Maar om je een beetje kennis te laten maken met ons korps zal ik hier deze keer wat uitleg geven over wie we zijn en wie ik ben.

Ons korps bestaat op dit moment uit 21 brandweermannen en -vrouwen en 3 aspiranten. Daarnaast nog een aantal vaste back-up mensen. Dat lijkt voldoende, maar dat is het niet; daarover later meer. Al deze mensen zijn vrijwilliger, maar met die omschrijving doe je deze mensen eigenlijk tekort. Het zijn namelijk mensen die aan dezelfde eisen en opleidingen voldoen als de beroepscollega’s. Sommigen van ons zijn dan ook vrijwilliger èn beroeps. De benaming parttimer zou dus eigenlijk beter passen.

Goed, we zijn hier dus allemaal vrijwilliger en hebben een ‘gewone’ baan. Al de brandweerwerkzaamheden vinden dus plaats in de tijd dat men niet werkt of tijdens werkzaamheden waarbij de werkgever akkoord is met het missen van zijn kracht als hij/zij in de gemeente nodig is. Wij dragen een pager en als je 112 belt omdat je ons nodig hebt, gaan ze piepen en laten ze zien waar we nodig zijn. Binnen 4 minuten rijdt onze wagen de kazerne aan de Schroeder van der Kolklaan uit om de hulp te bieden die dan nodig is. Uiterlijk 8 minuten na het telefoontje staat er dus een rode wagen voor de deur met professionele brandweermensen die vanaf hun huis of werk kwamen om hulp te bieden. Hoe mooi is dat?

In de laatste plaats zal ik mijzelf ook voorstellen. Mijn naam is Xander en ik ben ondernemer. Daarnaast ben ik de coördinerend bevelvoerder van Brandweer Albrandswaard. Dat deed de commandant vroeger, maar die functie bestaat niet meer in die vorm. Daarnaast ben ik hier ook repressief werkzaam als manschap, chauffeur, bevelvoerder, meetploeg, 25kV ‘specialist’ en sinds vandaag zelfs columnist! Dit allemaal als vrijwilliger natuurlijk. Vanaf deze plaats zal ik wat ervaringen en andere brandweer gerelateerde zaken delen. Soms misschien een bijzondere uitruk en soms misschien wat brandveiligheidstips. Hopelijk komen we elkaar in het echt dan niet tegen!

Facebook: Brandweer Albrandswaard. Instagram: @brandweer_albrandswaard.


Uit de krant

Advertenties uit de krant