Afbeelding
Ingezonden mededeling

Goud kopen? Dit moet je weten

Algemeen

Goud kopen is een vorm van beleggen. Mensen geven een deel van hun spaargeld uit aan goud, in de hoop dat de waarde van het geïnvesteerde bedrag wordt verhoogd. Als je goud koopt, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de aankoop op een veilige manier gebeurt. Het gaat immers om veel geld.

Waarom goud kopen?

Zoals al benoemd is goud kopen een manier om geld te beleggen. Dit houdt in dat je een deel van je geld investeert met als doel hier winst op te maken. Maar ook om andere redenen kiezen mensen ervoor om goud te kopen. Zo is goud een veilig middel in financieel onzekere periodes, aangezien goud een fysiek product is en geen getalletje op een rekening. Bovendien kopen mensen goud als bescherming tegen inflatie. Tegenwoordig is het inflatiepercentage namelijk hoger dan het rentepercentage dat je ontvangt voor je spaargeld. In feite verlies je zo geld. Door te investeren in goud, kun je dit voorkomen.

Hoe werkt het kopen van goud?

De prijs die je voor goud betaalt, heeft te maken met vraag en aanbod. Er bestaan verschillende munten en baren, die allemaal een eigen waarde hebben. Wel fluctueert de goudprijs enorm. Je moet daarom het juiste moment afwachten om toe te slaan.

Je kunt goud bij verschillende edelsmeden

kopen, bijvoorbeeld The Silver Mountain. Let er altijd goed op dat de edelsmid die je kiest betrouwbaar is. Vervolgens kies je wat voor soort goud je wilt. Niet alleen is het mogelijk om goud te kopen, bij veel edelsmeden kun je goud ook verkopen.

Het verkopen van goud

Als je op een bepaald moment een groot bedrag nodig hebt, of het een goede tijd is om winst te maken op je geïnvesteerde bedrag, dan kun je je goud verkopen. Als je je goud gaat verkopen, worden je munten en/of baren eerst getaxeerd. Op deze manier wordt de waarde bepaald. Bovendien wordt er altijd gekeken of het goud wel echt is. Nederlands goud is altijd voorzien van een stempel, die de echtheid aangeeft, maar bij goud uit het buitenland is dit niet altijd verplicht. Als deze stempel ontbreekt, wordt er een chemisch onderzoek uitgevoerd om de echtheid te controleren. Tijdens dit onderzoek kan ook het aantal karaat vast worden gesteld, wat invloed heeft op de prijs van het goud.

Verschillende gouden munten

Overal op de wereld worden gouden munten gemaakt. Elke gouden munt heeft weer zijn eigen verhaal en betekenis. Sommige mensen zijn echte verzamelaars en willen het liefst zo veel mogelijk verschillende gouden munten bezitten. De bekendste Nederlandse munten zijn het gouden tientje, gouden vijfjes en enkele en dubbele dukaten. De gouden Britannia munt is een bekende munt uit het Verenigd Koninkrijk. Ook de Amerikaanse Eagle munt kan niet ontbreken in de collectie van echte verzamelaars. Hetzelfde geldt voor de Zuid-Afrikaanse Gouden Krugerrands.

Alle munten zijn ontworpen in een uniek design. Zo zijn de Nederlandse gouden munten vaak voorzien van hoofden van (vroegere) koningen en zie je dieren op de Zuid-Afrikaanse munten. Dit maakt elke afzonderlijke munt erg uniek.

Advertenties uit de krant