Afbeelding
Foto:

Oude Franse weg weer zichtbaar gemaakt tijdens Napoleondag

Algemeen

RHOON – Wie zaterdag de Napoleondag heeft bezocht, zal nooit meer achteloos de kilometerpalen van de oude Route Imperial 65 voorbij rijden.

Tijdens het bewind van Napoleon werden er in Frankrijk en de omliggende landen nieuwe wegen aangelegd. Eén ervan was de Route Imperial 65. Deze liep van Antwerpen door de Hoeksche Waard naar Rotterdam en Haarlem. In Albrandswaard is de weg nog herkenbaar tussen boerderij de Vossenburg en het Veerhuijs aan de Oude Maas.

Om meer bekendheid aan de oude Franse weg te geven, werd zaterdag de Napoleondag gehouden. Die begon met het ‘onthullen’ van kilometerpaal 34 in de berm van de Essendijk. Het gras eromheen is gemaaid, waardoor de paal nu beter te zien is. De strik om de paal werd losgemaakt door burgemeester Jolanda de Witte, samen met directeur van de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon Anja Jongejan en Heemraad Anne Mollema.

De burgemeester benadrukte in haar openingsspeech de bijzondere rol die Rhoon heeft gespeeld in het tijdperk van Napoleon, met in het bijzonder de Route Impériale 65 en alle cultureelhistorische elementen die zijn behouden.

“Dat er iconen uit de tijd van Napoleon zichtbaar en intact zijn gebleven, is heel bijzonder”, aldus de burgemeester. “De Napoleondag is een mooie manier om de geschiedenis van Albrandswaard in de negentiende eeuw opnieuw te beleven. Als gemeente Albrandswaard hechten wij groot belang aan de eigen geschiedenis en natuur.”

De heemraad vertelde dat hij is opgegroeid langs een andere Route Imperial, bij Arkel. Daar vind hij als kind in het land regelmatig munten of pijpenkoppen uit de Franse tijd. ‘Een vriendje heeft zelfs een keer een snuifdoos uit die tijd opgedoken.”

Anja Jongejan vertelde dat de Gebiedscorporatie eraan denkt om vaker aandacht een de oude weg te gaan besteden. Mogelijk kan hij ook richting Rotterdam weer zichtbaar gemaakt worden.

Kilometerpaal 34 heeft even verderop gezelschap van een kleiner hectometerpaaltje. Nabij de Portlandhoeve staat kilometerpaal 35. De palen dateren niet uit de tijd van Napoleon. Toen zijn er houten palen geplaatst. Rond 1870 heeft Rijkswaterstaat ze vervangen door de gietijzeren exemplaren die er nu nog staan.

Vooral paal 35 staat behoorlijk scheef. Waarschijnlijk komt dat onder meer omdat er door de jaren heen maaimachines tegenaan zijn gereden. Even rechtzetten is lastig. De kilometerpalen steken 80 centimeter boven het maaiveld uit. In de grond zit een stuk van een meter plus een grondplaat. Het Waterschap gaat aannemers erop wijzen dat ze voorzichtig moeten zijn met de kilometerpalen.

(tekst vervolgt onder de foto)

Kilometerpaal 35.

In het kader van de Napoleondag was er een plattegrond gemaakt met daarop de route en een toelichting. Met een paard en wagen kon een stukje van de route worden bekeken.

Op het erf van de Vossenburg had Batterij Atkins een kampement opgeslagen. Hier werd het soldatenleven uit de tijd van Napoleon getoond. Ook werd de werking van een kanon uitgelegd. Echt geschoten werd er niet, in verband met de paarden van de boerderij.

(tekst vervolgt onder de foto)

Het kanon wordt ‘geladen’.

Verderop op het terrein was een markt met een terras en spelletjes. Voor de dag was veel belangstelling. Honderden inwoners van Albrandswaard weten voortaan wat de paaltjes betekenen die hier en daar langs de weg staan.

Advertenties uit de krant