James Scharink tijdens de raadsvergadering.
James Scharink tijdens de raadsvergadering. Foto:

GroenLinks/PvdA teleurgesteld

Algemeen

ALBRANDSWAARD – James Scharink van GroenLinks/PvdA liet maandag 13 juni in de raadsvergadering weten teleurgesteld zijn in de vorming van het nieuwe college. Er werd eerst gesproken met de partijen EVA, CDA, VVD en GroenLinks/PvdA om een coalitie te vormen.
,,Al heel snel in het proces werd ons duidelijk gemaakt dat EVA en VVD onze kandidaat niet accepteerden”, zei Scharink. ,,We hadden op dat moment nog niet over de inhoud gesproken. Daarmee werden wij voor het blok gezet: óf wij moesten een nieuwe kandidaat leveren, óf wij werden van de formatietafel gestuurd. Wij geloofden écht in de samenwerking van de vier partijen, omdat dit een brede coalitie zou vormen die recht deed aan de verkiezingsuitslag en dus aan wat Albrandswaarders wilden. Uiteindelijk na spoedberaad in de fractie en hoewel het tegen onze bovengenoemde principes inging, hebben we toch aangegeven dat wij met een nieuwe wethouders-kandidaat zouden komen. Deze kandidaat hebben we echter niet meer kunnen voorstellen. De VVD gaf namelijk aan dat zij, hoe dan ook, niet meer verder wilde met GL/PvdA. EVA ondersteunde dit en zo werden wij, alhoewel we dus aan het verzoek van een nieuwe kandidaat hadden voldaan, toch van tafel gestuurd.”

 ,,Wij namen dit besluit met het risico dat we er zelf uit zouden liggen”, zei Roy Verduyn (VVD). Dat gebeurde niet. Scharink wilde weten waarom de VVD geen vertrouwen in een samenwerking met hun partij was. ,,Wij vinden dat wij als partijen niet bij elkaar passen omdat er veel inhoudelijke verschillen zijn”, aldus Verduyn. ,,Het risico dat we halverwege de periode als college uit elkaar vallen is naar onze mening dan te groot.” Desondanks tekende GL/PvdA het raadsakkoord omdat zij zich wel in deze punten kunnen vinden. 

Advertenties uit de krant