Afbeelding

De Poppenspeler van Warschau

Algemeen

POORTUGAAL - De muzikale vertelvoorstelling ‘De poppenspeler van Warschau’, over moed en overlevingskunst, wordt op 14 mei gehouden. 

Juist in deze tijd van oorlog tussen Rusland en Oekraïne komt deze voorstelling extra tot leven. Het is Warschau 1939. De Duitsers vallen Polen binnen en de Tweede Wereldoorlog begint. Mika Hernsteyn, een joodse tiener probeert te overleven in het getto van Warschau. In een oude jas van zijn opa, vol met verborgen zakken vindt hij enkele handpoppen. Samen met zijn nichtje Elly brengt hij die tot leven. Met zijn poppenspel vrolijkt hij zieke kinderen op, verslagen buren en wanhopige familieleden. Iedereen in het getto heeft het over de magie van die poppenspeler, die niet alleen afleiding, maar ook troost biedt. Tot de jongen op een dag staande wordt gehouden door een Duitse soldaat en gedwongen wordt tot een geheim leven. Dat levert zowel gevaren als kansen op. Wanneer het getto wordt ontruimd lijkt ontsnappen onmogelijk. 

De poppenspeler van Warschau is gebaseerd op de gelijknamige roman van de Engels-Duitse schrijfster Eva Weaver. Zij gebruikte ware feiten en werkelijke personages als basis voor haar roman. Het is een ontroerend verhaal over levens die zich verweven, bezien vanuit het perspectief van vriend én vijand. Een vertelling over hoe de hoop levend blijft zelfs in tijden van oorlog en chaos.

Trio Wilde Eend – ook bekend onder de Jiddische naam Vilde Katshke – brengen een frisse mix van muziek en verhalen uit Oost Europa en verder. Het trio bestaat uit: Gottfried van Eck, vertelling & klarinet, Tessa Zoutendijk, viool, Juul Beerda, accordeon.

De commissie Vorming & Toerusting van de kerken van Rhoon en Poortugaal bieden deze voorstelling aan, deze is gesponsord door het gemeentefonds Albrandswaard. Plaats: Dorpskerk Poortugaal. Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20 uur. Inlichtingen: Anja Bruijkers 06 - 27350522. Toegang 5 euro ten bate van het Rode Kruis.

Uit de krant

Advertenties uit de krant