Wethouder Marco Goedknegt.
Wethouder Marco Goedknegt.

Excuses wethouder voor passeren gemeenteraad

Algemeen

Maandagavond is de raadszaal van het Huis van Albrandswaard in gebruik genomen. Tijdens een extra raadsvergadering zaten burgemeester De Witte en de griffier in de nieuwe raadszaal. De raadsleden waren online aanwezig. Op de agenda stond het besluit om géén aandelen Stedin te kopen.

Door Anouk Breeman

Stedin heeft geld nodig voor investeringen in de energietransitie. Om de A-status te behouden en dus goedkoper te kunnen lenen, heeft Stedin 200 miljoen euro nodig. Daarom vraagt deze overheidsinstantie haar aandeelhouders, waaronder gemeenten, om preferente aandelen te kopen. In tegenstelling tot Barendrecht en Ridderkerk heeft het college van Albrandswaard besloten om niet op dit aanbod in te gaan.

En dat is tegen het zere been van de oppositiepartijen. De PvdA ontdekte namelijk dat Stedin een uitgebreid informatiepakket bij het aanbod voegde, dat niet meteen naar de raadsleden is gestuurd. En dat Stedin drie informatiebijeenkomsten voor raadsleden organiseerde. ,,Waarom heeft u dit besluit niet aan ons als raad voorgelegd? En waarom stuurde u dat informatiepakket pas op 18 mei, een dag ná de laatste informatiebijeenkomst, aan ons door?”, wilde Hans van der Graaff (PvdA) weten.

Excuses

,,Mijn intentie was om er een raadsvoorstel van te maken en het informatiepakket als bijlagen toe te voegen”, reageerde wethouder Marco Goedknegt. ,,Na interne discussie is het uiteindelijk een collegebesluit geworden, omdat ons advies is om géén geld uit te geven. Maar in mijn ogen had het wél een raadsvoorstel moeten zijn. Ik heb daarvoor mijn excuses aangeboden en wil kijken hoe we dit interne proces in de toekomst kunnen verbeteren. ”

,,Het college heeft voor de raad gedacht! ”, zei Richard Hondebrink (EVA). ,,EVA stond neutraal tegenover dit vraagstuk, maar door deze procedure zijn we kritisch gaan kijken naar de argumenten van het college om geen aandelen te kopen. Onze conclusie is dat het voorstel van Stedin een goed aanbod is, met een gegarandeerde inleg. Als je alles wikt en weegt, vinden wij dat je die aandelen moet aanschaffen. We lopen nu een kans mis! De wethouder is ‘penny wise, pound foolish’.”

Amendement

PvdA, GroenLinks, NAP, EVA en VVA dienden tevergeefs een amendement in om alsnog in te gaan op het aanbod van Stedin. FRANS was afwezig.

,,Gezien onze financiële positie kunnen we dit beter niet doen”, zei wethouder Goedknegt. ,,We kunnen die 8 ton beter gebruiken voor ventilatie op scholen of het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen.”

,,Die 8 ton hadden we makkelijk kunnen dragen. Het college geeft ook zomaar 5 of 6 miljoen uit aan de verhuizing van twee sportclubs, terwijl er een goedkoper alternatief was!”, reageerden PvdA en EVA. De PvdA diende nog een motie van afkeuring in tegen wethouder Goedknegt. Deze werd gesteund door de oppositiepartijen PvdA, EVA, GL, NAP en VVA (FRANS was afwezig), maar verworpen door VVD, CDA, LA en SL.

Advertenties uit de krant