<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelalbrandswaard.nl
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: )

Geen ondergrondse afvalcontainers

Door Anouk Breeman

ALBRANDSWAARD – Er komen geen ondergrondse afvalcontainers in Albrandswaard. De gemeenteraad stemde maandagavond tegen dit voorstel. Zij zien meer in de variant waarin de grijze bak behouden blijft. Wel komt er een variabel tarief op restafval.

De VVD, EVA, NAP en Leefbaar Albrandswaard dienden een amendement in om te kiezen voor deze variant. ,,Het kost 1,7 miljoen euro om negentig ondergrondse containers te plaatsen. Die investering is onomkeerbaar. Het systeem met een gechipte grijze kliko is flexibeler", zei Richard Hondebrink (EVA).
,,De verpakkingsindustrie innoveert, waardoor de verwachte hoeveelheid afval kan veranderen. En dan zitten we met die containers", zei Mario Bianchi. De VVD ziet meer in goede voorlichting over afval scheiden. ,,Je kunt het beste een oplossing zoeken die zo dicht mogelijk ligt bij wat je al doet. Daarom kiezen we voor het behoud van de grijze kliko", zei Hans van der Graaff (PvdA).
NAP heeft moeite met een investering van 1,7 miljoen euro en met het verlagen van het serviceniveau. ,,Daarom kiezen wij voor optie 2", zei Richard Steger. Ook CU-SGP kiest voor deze variant. ,,Zelf je afval naar ondergrondse containers brengen vinden wij een te radicale verandering", zei Frans van Zaalen.

Verbrandingsbelasting
Het Rijk gaat steeds meer belasting heffen op restafval. Voor 2019 is de verbrandingsbelasting verhoogd van 13 naar meer dan 32 per ton. Hoe minder restafval de gemeente dus aanbiedt, hoe lager de kosten zullen zijn. Als er meer grondstoffen worden ingezameld, blijven de totale kosten voor afvalinzameling aanvaardbaar.
Stem Lokaal, CDA en GroenLinks steunden het collegevoorstel. ,,De beste oplossing is niet altijd de makkelijkste", concludeerde Sander van der Kaaij (CDA).
,,Veranderen is vervelend", zei Wendy Verduijn van Stem Lokaal. ,,Maar dit plan levert het hoogste scheidingspercentage op tegen de laagste kosten. We hebben alle bewonersbijeenkomsten bijgewoond en zijn niet van mening veranderd. Wij kiezen voor het beste resultaat en de portemonnee van de bewoners."

Meer kosten
,,De afvalberg in Albrandswaard groeit", zei James Scharink (GL). ,,We hebben nu een scheidingspercentage van 55 procent. Dat moet op korte termijn omhoog naar 75 procent. Dat zijn de harde feiten. Daarom zijn rigoureuze maatregelen nodig."

,,Als de grijze kliko blijft, betalen we per jaar 90.000 euro meer aan exploitatiekosten en blijven er véél meer grondstoffen in het restafval zitten. De keus is aan jullie", reageerde wethouder Heezen.

De gemeenteraad koos dus voor het behoud van de grijze bak. Om bewoners te stimuleren meer afval te scheiden, wordt met ingang van 2021 een variabel tarief ingevoerd.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221958&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537371&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelalbrandswaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=316" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>