Bert Euser verdiepte zich ruim zes jaar in de verhalen over de zeven mannen.
Bert Euser verdiepte zich ruim zes jaar in de verhalen over de zeven mannen.

Euser: 'Het was tijd om de zeven mannen een 'gezicht' te geven'

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Op vrijdag 11 oktober vindt er een herdenking plaats aan de zeven mannen van Het Sluisje. Dan is het precies 75 jaar geleden dat deze mannen geëxecuteerd werden. Bert Euser schreef een boek over deze zeven mannen. 'Een monument in boekvorm' zoals hij het zelf noemt.

Door Astrid Potuijt

Het Sluisje was tot 1934 een kleine gemeenschap met zo'n driehonderd inwoners dat bij Rhoon hoorde. Later werden de gemeentegrenzen opnieuw bepaald en ging Het Sluisje bij Rotterdam horen. Toch voelde de inwoners zich meer Rhoonaren. Sommige delen van Het Sluisje bestaan nog, maar het grootste gedeelte is onder het asfalt van de A15 verdwenen.
In 1944 vond er een afschuwelijk drama plaats. Een Duitse soldaat verongelukte vanwege het aanraken van een stroomdraad. Hiervoor moesten mensen boeten. Dat werden zeven willekeurige, en vooral onschuldige, mannen die vlakbij de plek des onheils woonden of werkten.

Bert Euser deed vanaf 2006 onderzoek naar dit drama. Hij interviewde 185 mensen en hoopte op deze manier zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen van wat er precies was gebeurd. Omdat er geen egodocumenten - dagboeken, brieven, ansichtkaarten - zijn gevonden was dit een extra moeilijk klus. Hij deed deze interviews voor het boek 'De Vergelding' van Jan Brokken dat in 2013 uitkwam. In deze roman werd gekozen voor schuilnamen in verband met de bescherming van de families en andere betrokkenen. Maar het gebruik van schuilnamen was het enige commentaar dat er werd gegeven over het boek dat een bestseller werd. Op internet gingen lijsten rond met de echte namen en Bert Euser vond dat het tijd werd om de mannen een 'gezicht' en naam te geven. ,,Dat verdienen ze", zegt hij.

,,Mijn interesse in de geschiedenis van Albrandswaard is groot. Zelf heb ik dertig jaar in de gemeentelijke politiek gezeten en ook mijn vader maakte dertig jaar vol. Hierdoor ging ik oud raadsleden en wethouders interviewen. Dat was in het jaar 2000. Ieder gesprek eindigde altijd met verhalen over de oorlog en dan kwam automatisch het verhaal van de zeven mannen van Het Sluisje naar voren. Ik werd steeds nieuwsgieriger naar wat er nu echt was gebeurd en daarom ben ik verder gaan spitten."

In het boek staan de afzonderlijke verhalen van de zeven mannen met foto's uit het grote fotoarchief van Kor van Pelt. ,,Het verhaal wat het meeste indruk op me heeft gemaakt is het gesprek dat ik had met Adriaantje van Meggelen, de weduwe van Jo van der Wagt. Het gesprek vond plaats in 2006 en ze was toen al ziek. Een enorm sterke vrouw die er op stond om haar eigen man te identificeren. Zij zei ook dat ze nog geluk heeft gehad dat zij haar man mocht begraven en een plek had om te rouwen in tegenstelling tot veel oorlogsslachtoffers. Haar verhaal heb ik opgetekend en dat was meteen de eerste keer dat haar kinderen hiervan hoorden."
In een enkele alinea in het boek wordt het transport vanuit de gevangenis Scheveningen genoemd waar reeds veroordeelden in zaten die eigenlijk moesten boeten voor het ongeluk met de Duitse soldaat. Omdat er inmiddels al zeven mannen geëxecuteerd waren, ging het transport terug. ,,Wat er met deze mannen is gebeurd, is niet duidelijk. Natuurlijk wil ik dat graag weten", zegt Euser. ,,Zijn ze alsnog geëxecuteerd of hebben ze de oorlog overleefd? Ik hoop daar nog eens achter te komen."
De Duitse commandant die de opdracht gaf, heeft later veertien jaar cel gekregen.

Herdenking Maranathakerk
Vrijdagavond om 19.30 uur vindt de herdenking plaats in de Maranathakerk in Rhoon. Om 19 uur is de inloop. Na de herdenking is er gelegenheid om nog met elkaar koffie te drinken en het boek aan te schaffen.

Waar te koop?
Het boek 'De zeven mannen van Het Sluisje' is tot nu alleen nog te koop in Albrandswaard bij Primera Rhoon en via www.wiaeducational.nl voor 18.95 euro.

Advertenties uit de krant