Logo deschakelalbrandswaard.nl
Joos van Hensbergen met zijn achtjarige dochter Jasmijn.
Joos van Hensbergen met zijn achtjarige dochter Jasmijn. (Foto: )

RWA is sinds 1 april een rookvrije vereniging

POORTUGAAL - Twee jaar geleden trad er een nieuw bestuur aan bij RWA in Poortugaal. De korfbalvereniging wilde een aantal zaken anders gaan aanpakken.

Door Astrid Potuijt

Voorzitter Joos van Hensbergen had een grote wens. Hij wilde de club rookvrij maken. ,,Dit is een plek waar veel kinderen komen", vertelt Joost. ,,En ergens is het natuurlijk van de gekke dat er aan de kant van een sportveld gerookt wordt. Daarnaast is 'zien roken, doet roken' en het is gewoon smering. Dus hebben we, in samenwerking met Buurtsportcoach Frank Bouterse, contact gezocht met de Hartstichting. Het lijkt heel simpel om een rookvrije vereniging op te zetten, maar er komt toch wel wat bij kijken. We hebben een enquête afgenomen en daaruit bleek dat 85 procent van de leden voor een rookvrije vereniging was. Daarna ben ik ook in gesprek gegaan met de rokers. Maar eigenlijk waren dat vooral positieve gesprekken. We benaderen het dan ook vooral positief."

Het buitenseizoen van RWA is net gestart en dat betekent dat er vanaf nu ook niet meer gerookt wordt rond het veld. Daarmee is RWA de eerste sportvereniging in Albrandswaard die dit beleid heeft ingevoerd. Ongetwijfeld zullen er snel meer volgen.
Het nieuwe bestuur bij RWA bestaat uit tien mensen. ,,We doen het echt samen", vertelt Joost, die zelf al sinds zijn kindertijd aan korfballen doet. ,,Ik speelde eerst bij Vitesse in Barendrecht. Later ben ik overgestapt naar Poortugaal. Eigenlijk breng ik mijn zaterdagen al van jongs af aan door op de korfbalvelden." Zijn kinderen van tien en acht jaar korfballen ook. ,,Ik speel zelf in het zesde team. Onze club kent meerdere seniorenteams en uiteraard veel jongerenteams. We hebben zo'n driehonderd leden."
Het nieuwe bestuur heeft naast het rookvrij maken van de vereniging, ook een grondige verbouwing van de kantine in gang gezet. Dat is nu bijna klaar.

Op het hoge niveau mag RWA er zijn. Het eerste team speelt in de eerste klasse en het tweede team is net gepromoveerd naar de overgangsklasse. Er wordt in de winterperiode van eind oktober tot begin april getraind en gespeeld in sporthal Rhoon. Daarnaast worden er regelmatig clinics gegeven en wordt er ieder jaar een schoolkorfbaltoernooi gehouden.

G-team
Kinderen vanaf vier jaar zijn al welkom bij RWA. ,,Zij trainen vaak nog op een andere manier dan de grotere kinderen. Met skippyballen bijvoorbeeld. En we hebben ook een G-team. Hartstikke leuk om hen te zien spelen en trainen," vertelt Joost. Alle kinderen vanaf acht jaar met een verstandelijke of licht lichamelijke beperking, die niet in een regulier sportteam kunnen functioneren, kunnen hier terecht.
Bij RWA zijn nieuwe leden van harte welkom. Een gratis proeftraining en de sfeer opsnuiven voordat men een beslissing neemt, kan uiteraard.

Ga naar www.svrwa.nl voor meer informatie.

Meer berichten