Afbeelding
FOTO

Restauratie Dorpskerk voltooid

Algemeen

Zaterdag vierde de Hevormde Gemeente Rhoon de afronding van de restauratie van de Dorpskerk, naast het Kasteel van Rhoon. De werkzaamheden begonnen vijf jaar geleden en betroffen de buitenschil van het rijksmonument, inclusief het lekkende leistenen dak, en het marmeren grafmonument van de familie Bentinck uit 1739. Met de restauratie was een bedrag van 650.000 euro gemoeid. De begroting werd niet overschreden.

In de persoon van Arién Barendregt droeg het bouwteam het gerestaureerde kerkgebouw over aan Nico Roobol van het College van Kerkrentmeesters. Architect Jan Willem Walraad gaf een toelichting bij het restauratieproces. Bert Euser overhandigde symbolisch een bedrag van 100.000 euro namens de Stichting Vrienden Dorpskerk Rhoon. Het bedrag is bijeengebracht door particulieren, bedrijven en fondsen.

Cees Brouwer bedankte koster mevrouw De Rijk voor haar rol tijdens de werkzaamheden en alle aannemers voor de geleverde diensten. Burgemeester Hans Wagner wees op het belang van tastbaar erfgoed. Hij beloofde, dat de gemeente goed zal zorgen voor de toren, die gemeentelijk eigendom is en niet geheel stabiel is. Vijf jaar geleden was hij als bestuurder van het Deltaport Donatiefonds betrokken bij het toekennen van een bijdrage van 25.000 euro voor de restauratie. ,,Dat geld is goed besteed.''

Voor de restauratie werd het grafmonument van de familie Bentinck voorzichtig uit elkaar gehaald. De verankering werd vernieuwd met stalen balken van zo'n vier meter (het hoge monument dreigde voorover te zakken) en de beschadigingen aan het marmer hersteld. Het monument siert de graftombe van de beide gemalinnen van Hans Willem Bentinck.

Bert Euser maakte ook een nieuwe actie van de Dorpskerkvrienden bekend. De stichting wil 35.000 euro bijeenbrengen voor een opknapbeurt van het orgel, dat uit 1972 dateert. Dat karwei moet nog dit jaar af zijn. Op zaterdag 28 november zal er een middagconcert met het gereviseerde orgel worden gegeven.

De Dorpskerk te Rhoon is omstreeks 1430 gebouwd. Eerst zijn het koor en de toren gebouwd. Het koor was toen als kapel in gebruik. Het schip is rond 1500 gereed gekomen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant